1
Mayıs
2025
Perşembe
EKONOMİ

SMS ücretsiz, şifrematik 25 lira

Yarından itibaren internet bankacılığında 'güvenlik' gerekçesiyle tek kullanımlık şifre uygulaması başlıyor. Artık internette her işlem için yeni şifre gerekirken, bankalar SMS'i ücretsiz gönderecek, şifrematikle üretilecek şifreler için ise tüketiciye ek fatura çıkacak.

Bankacılık işlemlerinin internet ortamında daha güvenli yapılabilmesi amacıyla yılbaşından itibaren ‘tek kullanımlık şifre’ (TKŞ) zorunlu hale geliyor. Yarından itibaren internet bankacılığı üzerinden yapılacak tüm EFT, havale gibi işlemler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından zorunlu hale getirilen söz konusu uygulamayla gerçekleştirilecek ve tüketici sisteme her girişinde yeni bir şifre kullanacak.

Bankalar, tüketiciye şifreyi üç yolla gönderecek. İsteyenler sisteme her girdiklerinde bankalarından otomatik olarak cep telefonlarına SMS yoluyla gönderilecek şifreyi kullanacak, SMS istemeyenler ise cep telefonlarına (telefonun uyumlu olması gerekiyor) kurulacak bir programla kendi şifrelerini belirleyecek. “Şifre için her seferinde SMS almak istemiyorum” diyenlerse, bankalarından 20-25 TL karşılığında temin edecekleri bir ‘şifrematik’ cihazıyla kendi şifrelerini üretebilecek.

Bankalardan farklı tarife
Her banka internet üzerinden yapılacak hizmetlerin ücretlendirilmesinde farklı tarife uygulayacak. Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Fortis, Yapı Kredi ve Bank Asya tek kullanımlık şifreleri SMS’le ücretsiz olarak göndereceğini açıkladı. Tüketicinin cebinde kolayca taşıyabilmesi için küçük boyutlarda üretilen şifrematikler ise, internet üzerinden başvuru yapıldığında 20 TL, şubeden alındığında 25 TL karşılığında satılacak.

12.9 milyon kişi kullanıyor
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, internet bankacılığı üzerinden Eylül 2009 itibarıyla üç aylık dönemde 132 milyar 257 milyon TL’lik EFT ve havale işlemi gerçekleştirildi. İnternet üzerinden yapılan işlemin toplam adedi ise yine aynı dönemde 34 milyon 292 bini buldu.

İnternet üzerinden işlem yapan aktif bireysel ve kurumsal müşteri adedi ise 5 milyon 691 bin 356. Uygulama halkın beşte birini doğrudan ilgilendiriyor. 2009 yılının ilk dokuz aylık verilerine göre internet bankacılığı sistemine kayıtlı müşteri sayısı 12.9 milyonu buluyor.

TBB: Bankanıza sorun
TBB’nin tek kullanımlık şifre uygulamasına yönelik sitesinde yer verdiği sıkça sorulan soruların yanıtlarında hizmetin ücretlendirmesine ilişkin olarak, “Bu hizmetlerin ücretlendirilmesi bankalar arasında farklılık göstermekte olup, konu hakkında bankanızdan bilgi alabilirsiniz” ifadeleri yer alıyor.

Tek kullanımlık şifre uygulamasına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği’nin yaptığı açıklamada ise, BDDK tebliğine göre, internet bankacılığı hizmeti sunan bankaların internet bankacılığına giriş işlemlerinde, işlem güvenliğinin artırılması amacıyla 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren iki bileşenli kimlik doğrulama uygulamasının zorunlu olacağının altı çizildi.

Yılbaşından itibaren internet bankacılığına giriş aşamasında tek kullanımlık şifrenin kullanılmaya başlanacağının ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:
“Bu sebeple internet bankacılığında henüz ‘tek kullanımlık şifre’ kullanmayan müşterilerin, hizmet aldıkları bankalar tarafından bu ürün ve hizmetlerden faydalanma konusunda yapılacak açıklama ve bilgilendirmeleri yakından takip etmeleri tavsiye ediliyor.”

Nasıl kullanılıyor?
Uygulama, şifrelerin çalınma, unutulma, başkalarınca erişilme ve kullanılma gibi sorunlara karşı gizliliği artırıyor. Tüketicinin öncelikle müşterisi olduğu bankayla iletişime geçmesi gerekiyor.

Bankalar internet sitelerinde müşterilerinin 1 Ocak itibarıyla sorun yaşamaması için gerekli yönlendirmeleri yaparak, telefon numaralarını güncelliyor. Tüketici, sisteme dahil olduktan sonra tek kullanımlık şifresini bankadan SMS ile alabildiği gibi ‘şifrematik’ adı verilen cihazı satın alarak, şifresini kendisi de üretebiliyor. Şifrematikler her işlem için 40 saniye geçerli olan yeni şifre üretiyor.

Sorularla tek kullanımlık şifre dönemi
* Tek kullanımlık şifre (TKŞ) nedir?: TKŞ, her kullanımda veya belirli bir süre geçtikten sonra geçerliliğini yitiren ve bir sonraki kullanım için yeniden üretilmesi gereken sayı ve/veya harf dizisi.

* Hizmetten ücret alınıyor mu?: Bu hizmetlerin ücretlendirilmesi bankalar arasında farklılık gösteriyor. Hizmet hakkında her müşterinin işlem yaptığı bankasından bilgi alması gerekiyor.

* TKŞ nasıl elde edilebilir?: TKŞ’yi bankanızdan temin edebilirsiniz. Bu konuda bankanız tarafından yapılan açıklamaları izlemeniz ve ihtiyaç halinde bankaya başvurmanız tavsiye ediliyor. Ayrıca, müşterinin bankadaki cep telefonu bilgilerinin güncel olması gerekiyor.

* Her bankada işlem yapılabilir mi?: TKŞ cihazı sadece temin edilen bankada kullanılabiliyor.

* TKŞ olmadan internet bankacılığı kullanılabilir mi?: TKŞ 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren zorunlu olarak kullanılacak.

* Şifre yurtdışında da kullanılabilir mi?: SMS ile yapılan TKŞ uygulamasında, bulunduğunuz ülkede veya yerde zamanaşımına uğramadan SMS alınabiliyor ise istenilen işlem yapılabilir. Ancak SMS hizmeti, bulunulan ülkeye ve kullanılan operatöre göre değişiklik gösterebilir.

Artık ‘IBAN’sız transfer yok!
Merkez Bankası’nın ‘Uluslararası Banka Hesap Numarası’ tebliği gereğince, yarından itibaren para transferlerinde, işlemlerin hızlı ve hatasız yapılabilmesi amacıyla uluslararası banka hesap numarası anlamına gelen ‘IBAN’ istenecek. IBAN’ın en önemli avantajı, içerdiği kodlar ve kontrol rakamları sayesinde formatının geçerliliğinin sorgulanabilmesi. Bu sayede yapılacak olası hatalar önleniyor.

IBAN 26 haneli
Türkiye ‘IBAN’ı 26 haneden oluşuyor. İlk iki hane uluslararası kodu, TR’yi içerirken, izleyen iki hane kontrol basamaklarını oluşturuyor ve IBAN’ın doğrulanmasında kullanılıyor. Sonraki beş hane banka kodunu, son 16 hane ise banka hesap numarasını ifade ediyor. IBAN için para transferi yapacak müşterilerin hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerekirken, transfer sırasında alıcının hesap numarasına IBAN’ının yazılması gerekiyor.

 

Nuriye Doğu - Radikal
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 20:35:33
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 11:09:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.27.xxx Tarih : 2.01.2010 12:39:00

halk internet bankacılığını öğrenemeden kullanmadan terk edecek demektir bankalarda yaptıklarının yanlış olduğunu anlayıp bu işten cayacaklar bir kişi 60 liralık bir malı sipariş ederken ek 25 lira ödemez gider en yakın mağazadan alır internet bankacılığının sonu geldi