30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sonunda Hereke'ye de el attı!

Çin’in taklitte sınır tanımadığının göstergesi sayılan, Hereke halısının ününden yararlanmak için bir yerleşim yerine Hereke adını vermesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakan Ertuğrul Günay, Hereke halılarının Çin’de taklitlerinin yapıldığı ve dünya piyasalarına satıldığı konusunda araştırma yapmak üzere bakanlığının Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığına konuya ilişkin araştırma yapılması için talimat verdiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert’in Çin’de Hereke halılarının üretildiği ve Hereke adında bir yerleşim yeri kurulduğuna ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Bakan Günay, Hereke halısının üretiminin Osmanlı sanayisinin ilk modern fabrikalardan olarak kabul edilen Hereke Fabrikai Humayun’unda 1890 yılından itibaren Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden getirtilen halı ustalarının katkılarıyla başladığını belirtti.

İlk üretimleri Dolmabahçe sarayı için tasarlanan Hereke halılarının zamanla tüm dünyanın tanıdığı bir halı olduğunu, Lyon, Brüksel ve Torino gibi tanınmış birçok uluslar arası fuarda en kaliteli el dokuması halı unvanını kazandığını kaydeden Bakan Günay, Çin’de Hereke halılarının üretilmesine ilişkin sorunun ilk olarak 2006 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nca tespit edildiğini söyledi.

Günay, el halıcılığının özellikle desen doğruluğu bakımından büyük bir yozlaşma içinde olduğunun tespit edildiğini kaydederek şunları söyledi:

“Bakanlığım Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü El Sanatları Uzmanlar Kurulu marifetiyle proje kapsamında üretmek kaydı ile her yıl yaklaşık 2 bin adet halı siparişi vermekte, satın alınan bu halıların El Sanatları Satış Mağazalarımızda satışının yanı sıra yurt içi ve yurtdışı fuarlarda da sergilemesi ve satışı yapılmaktadır. Ayrıca Hereke Halılarının Çin’de taklitlerinin yapıldığı ve dünya piyasalarına satıldığı konusunda araştırma yapmak üzere, Bakanlığım Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığına konuya ilişkin araştırma yapılması için talimat verilmiştir.”

anka
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 16:19:35
Güncelleme :10 Haziran 2008 Salı 16:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?