16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sosyetik ortaklık bitti

Bir dönem "saadet zinciri" suçlamaları ile gündeme gelen açık artırma sitesi Altivi'nin sosyetik ortakları yollarını ayırdı. Daha fazla risk almak istemeyen Alinur Velidedeoğlu, Fatih Aksoy ve Emre Ergani hisselerini Mehmet Germiyanlıgil'e satarak şirketten koptu. 7500 YTL'ye 25.8 bin YTL'lik Honda City 1.4S, 90 YTL'ye 957 YTL'lik Samsung cep telefonu satan açık artırma sitesi Altivi, internet üzerinden kapalı zarfla ihale yöntemi ile satış yapması nedeniyle "saadet zinciri" suçlamalarına hedef olmuştu.

Altivi bundan böyle Mehmet Germiyanlıgil'in kaptanlığında Servet Harunoğlu ve Özcan Tahincioğlu ile devam edecek. Altivi Genel Müdürü Mehmet Germiyanlıgil, "Ortakların ayrılmasının zamanlaması eleştirilerin yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Ortaklığın bitmesi, yapılması gereken yatırımlar konusunda yaşanan fikir ayrılığından kaynaklandı. İyi şekilde başlayan ve iyi şekilde biten bir ortaklığımız oldu" açıklamasında bulundu.

'Üzerimize risk aldık'

2006 sonunda kurulan Altivi'de ortaklık yapısının yeniden yapılanmasının ardından gelen eleştiriler doğrultusunda ihale sisteminde de birtakım değişikliğe gidildi. Daha önceki sistemde her ürün için açılan ihalede ulaşılması gereken bir katılımcı sayısı bulunuyordu. Söz konusu sayıya ulaşıldığında en yüksek teklifi veren, ürünü belirttiği fiyata satın alıyordu. Sitenin eleştiri oklarına hedef olan tarafı ise ihaleye katılım için alınan ihale teklif bedeliydi. İhalede elenen katılımcının parası şirketin kasasına gidiyordu.

Germiyanlıgil, "Eleştiriler iyi de oldu. Devlet organları tarafından incelendik. Bir sorun olmadığı ortaya çıktı. Şimdi ihale sisteminde birtakım değişiklikler gerçekleştirdik" dedi.

Germiyanlıgil yapılan değişikliği şöyle anlattı: "Sitenin faaliyete geçtiği dönemde, belli bir katılımcı sayısı koyuyorduk. Bir de belli bir tarih belirliyorduk. O tarihe kadar belirlenen katılımcı sayısına ulaşılmazsa, ihale iptal oluyordu. Şimdi bu sistemi değiştirdik. Belirlenen tarihte katılımcı sayısına bakmayıp, ihaleyi yapıp ürünü teslim ediyoruz. Yani şirket olarak bir nevi risk alıyoruz. Katılımcı sayısı az da olsa o ihaleden zarar da etsek ürünü teslim ediyoruz." 

Yeni site yolda

Her ay 15 bin ila 20 bin arasında yeni üye edindiklerini belirten Germiyanlıgil, yatırımlara hız verdiklerini söyledi. Altivi'nin 60-70 bin lira gibi bir ücretle kurulduğunu, bugüne kadar ise 1 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını ifade eden Mehmet Germiyanlıgil, "Şu anda kazandıklarımızı yatırım olarak değerlendiriyoruz. Hem Altivi'ye yatırım hem de tanıtım bütçemiz çok yer tutuyor. Hem de kadromuz genişliyor. Hardware ve yazılım yatırımlarımız sürüyor. İnternet alanında başka projelerimiz de olacak" dedi. Altivi yarattığı ikinci el piyasası üzerine yeni bir e-ticaret platformu kurmaya hazırlanıyor. Ayrıca Altivi kanalının ise 2008 yılı başlarında yayın hayatına başlaması öngörülüyor. Germiyanlıgil 2 milyon dolar yatırım yapacaklarını, televizyon kanalı ile bu rakamın daha da yukarıya çıkacağını söyledi. Bu yılı 20 milyon dolar ciro ile kapatmayı beklediklerini kaydeden Mehmet Germiyanlıgil, İngiltere ve ABD'de Altivi benzeri projeler hayata geçirmek için çalışmalara başlandığını belirtti.

İKİ BUÇUK AYLIK PERFORMANS

- Günde yaklaşık 50 ihale sonuçlanıyor.

- 2 bin tane ürün satılmış.

- 800 kullanıcıya ürün satılmış.

- 65 değişik ile ürün gönderilmiş.

- Her ay 15-20 bin yeni üye katılımı oluyor.

- 45 tane otomobil adrese teslim edildi.

- Otomobil ihalelerine en az 1500 teklif geliyor.
Referans
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 09:32:27
Güncelleme :24 Mayıs 2007 Perşembe 18:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?