30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

SPK'dan yabancı formülü

SPK Başkanı Erol, yabancı finansman şirketlerini Türkiye’ye çekmek için ’vergisel kolaylıklar’ın gerekliliğine vurgu yaptı

SPK Başkanı Turan Erol, yabancı finansman şirketlerini çekmek için ’vergi indirimi’ önerisinde bulundu. Erol, yurtdışı finansman şirketlerini Türkiye’ye çekmek için vergisel kolaylıklara ihtiyaç olduğunu belirterek, bu çerçevede kurumlar ve gelir vergisinde indirime gidilmesi için çalıştıklarını, Maliye Bakanlığı’yla görüştüklerini açıkladı.

Türkiye Borçlanma Araçları Piyasa Çalıştayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan SPK Başkanı Erol, “Yurtdışı finansman şirketleri Türkiye’de kurulduğunda ve sermaye piyasasına tabi olduğunda bir takım kolaylıklar getirilmeli. Benim şahsi görüşüm vergi cenneti olanlarla aynı noktaya gelebiliriz, hiçbir sakıncası yoktur”açıklamasını yaptı.

Brokerlara 1 yıl süre


Geçen hafta 2 aracı kurumun yabancılara satıldığını vurgulayan Erol, Türkiye’nin hâlâ yabancılar için cazip olduğunu ifade etti. Türkiye’de yatırım yapan şirketlerin değer artışları sırasında vergilendirilmesinde sorunlar yaşandığını aktaran Erol, “Bu konunun da çözümlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

* SPK Başkanı Turan Erol, İMKB’deki broker sayısını sınırlandıracak ve 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesi planlanan tebliğin uygulama tarihini 1 yıl uzattıklarını açıkladı.

* İMKB’deki 329 şirketin 150’sinin hisse değerinin nominal değeri olan 1 YTL’nin altında olduğunu ve bu dönemde nakit sermaye artırımının çok önemli olduğunu söyleyen Erol, “Bunun üzerinde de çalışıyoruz” dedi.

Halka arz maliyetini düşürme planı


* Şirketlerin temettülerinin vergisel boyutuna bakmak gerektiğine dikkat çeken SPK Başkanı Turan Erol, ayrıca halka arz maliyetlerini düşürmeyi ve süreleri azaltmayı öngördüklerini belirtti. Erol, “Halka açılmada da bir takım kolaylıklar getirilmesi için çalışıyoruz. Bu kapsamda SPK’nın aldığı binde 2’lik payı binde yarıma düşürebiliriz, aynı şekilde İMKB ve aracı kurumların da ayırdıkları paylarda indirime gitmeleri halinde önemli kolaylıklar sağlanacak” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 17:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?