2
Mayıs
2025
Cuma
EKONOMİ

Sporcu ihracatı 200 milyon dolar

Yabancı kulüplere transfer olan sporcular yalnızca yurtdışında Türkiye'nin adını duyurmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlıyor. Belli başlı transferlerde, futbolcu ve basketbolcuların 2000'den bu yana elde ettiği gelir, kulüplerin transferlerden aldığı bonservisler de eklendiğinde 208 milyon dolara ulaşıyor. Üstelik bu yalnızca basına yansıyan rakamların toplamı. Tablodakilere ek olarak Mustafa Doğan, Arif Erdem, Tayfun Korkut, Erol Bulut, Rahim Zafer gibi isimler de düşünüldüğünde tutarın 230 milyon doları bulabileceği tahmin ediliyor. 

Sporcu ihracatının son dönemine bakıldığında, Türkiye'nin ilk önemli transferi 2000 yılında Alpay'ın yaklaşık 9.3 milyon dolara Aston Villa'ya gitmesi oldu. Daha sonra Nihat Kahveci ve Rüştü Reçber'in transferleri ülkeye önemli miktarda döviz girmesine yol açtı. 2004 yılında ise NBA'e transfer olan Mehmet Okur 50 milyon dolarlık rekor bir sözleşmeye imza attı. Onu, sonraki yıl, 39 milyon dolar ücret alan başka bir basketbolcu, Hidayet Türkoğlu izledi. 2005 yılında İnter'den Newcastle United'a transfer olan Emre Belözoğlu toplam 16.7 milyon dolarla en çok döviz kazandıran futbolculardan. Son dönemin yıldız transferleri Fatih Tekke ve Nihat Kahveci de geçen yıl ülkenin döviz gelirine önemli katkıda bulundular.

Japonya'ya ihracata yakın
Türkiye'nin sporcu transferlerinden 2000'den bu yana elde ettiği gelir, geçen yıl Japonya'ya yapılan ihracat gelirine yakın. Sporcu ihracatı ayrıca, tüm ülkelere yapılan hububat satışının bir buçuk katına eşit.Yurtdışına yapılan transferlerden iki türlü döviz geliri elde ediliyor. Sporcu elde ettiği transfer ücretinin büyük kısmını Türkiye'deki akrabalarına gönderiyor ya da Türkiye'de yatırıma dönüştürüyor. Ayrıca, transferlerden, kulüpler de bonservisler yoluyla büyük meblağlar kazanıyor. Bu gelirlerin bir kısmı halka açık şirketlerin yatırımcısının cebine temettü olarak giriyor. Öte yandan bazı sporcular, yurtdışına transferlerinden elde ettikleri gelirleri yine yurtdışı bankalarda tutmaları nedeniyle eleştirilere de hedef oluyorlar.
Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 07:50:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?