28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

SSK ve Emekli Sandığı’ndan 15 bin ’ölü’ emekliye maaş

TBMM KİT Komisyonu, tüm sosyal güvenlik kuruluşlarından, öldüğü halde maaş ödenen kişilerin rakamlarını istedi. Yapılan çalışma sonucunda SSK’nın 13 bin, Emekli Sandığı’nın ise yaklaşık 2 bin mensubuna bu şekilde maaş ödendiği ortaya çıktı. Taramalar devam ederken maaş çekmek için yakınlara verilen vekaletnameler de yenilenecek.

KAMUOYUNDA sık sık gündeme gelen ’mezarda maaş’ TBMM KİT Komisyonu’nda araştırma konusu yapıldı. Komisyon, tüm sosyal güvenlik kuruluşlarından, öldüğü halde maaş ödenen kişilerin rakamlarını istedi. SSK 13 bin, Emekli Sandığı ise yaklaşık 2 bin mensubuna bu şekilde maaş ödendiğini açıkladı. Komisyon ’emekli zombileri’ önlemek için yöntem geliştirdi. Emeklilerin maaşlarını çekmeleri için yakınlarına verdiği vekaletlerin yenilenmesi istenecek. Tüm vekaletler yenilendiğinde, kimlerin öldüğü ortaya çıkacak. O zaman gerçek rakam ortaya çıkacak. KİT Komisyonu üyelerine göre, gerçek rakam 100 binin üzerinde.

VEKALETLER YENİLENECEK:

KİT Komisyonu, Sosyal Güvenlik Kurumları Alt Komisyonu Başkanı AKP’li Abdullah Cantimur, hak sahipleri vefat ettiği halde, bu maaşları almaya devam edenlerin birinci derecede yakınlar olduğunu belirtti. Bu kişiler arasında devlet memurlarının da bulunduğunu ifade eden Cantimur, şunları söyledi: "SSK ve Emekli Sandığı bazı isimleri belirlemiş, konu mahkemelik. Aralarında üst düzey devlet memurları bile var. Sorunun kaynadığını tespit ettik. Yaşlı insanlar bankalara maaş çekmeye gitmemek için 20 yıl önce yakınlarına vekalet vermişler. Hálá o vekaletlerle maaş çekiliyor. Kurumlara yazı gönderdik, vekaletlerin hepsini yenileyin, sorun çözülür dedik."

70 YAŞ ÜSTÜ:

Komisyona sosyal güvenlik kurumlarından gönderilen verilere göre, SSK’dan 13 bin 270 ölünün maaşının çekildiği ortaya çıktı. Emekli Sandığı, sadece 70 yaş üstü bin 666 kişinin öldüğü halde maaşlarının başkaları tarafından çekildiğini bildirdi. Komisyon, Emekli Sandığı’na 60-70 yaş arasındaki grubun da taranmasını istedi. Cantimur, "Emekli Sandığı, ’bizde böyle bir şey olmaz’ dedi, ısrar ettik, tarama başlattılar. İlk etapta bin 666 kişi belirlendi. Şimdi 60-70 yaş grubunu tarıyorlar. Bu rakamın daha fazla olduğunu ortaya çıkacak. Bana göre, en büyük sorun Bağ-Kur’dadır" dedi. Emekli Sandığı, komisyona, tespit edilen bin 666 kişinin aylıklarının iptal edildiğini bildirdi. Vefat eden bu kişiler adına 5 milyon 514 bin 962 YTL ödeme yapıldığını da belirtti.

TAHMİN 100 BİN KİŞİ:

Komisyon üyeleri, gerçek rakamlarla bu yöntemle maaş çeken kişi sayısının 100 bini bulacağını iddia ediyorlar. Bu durumda, sosyal güvenlik kurumlarının milyonlarca dolar kaybı olduğunu tahmin ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumları, ölülerin maaşını alanlardan paraları tahsil ederken, sahtecilik işlemi için de yasal takibat başlatıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayan sosyal güvenlik kuruluşları, MERNİS projesinden de yararlanarak genel bir tarama başlatma kararı aldı. Böylece, tüm sosyal güvenlik kurumlarına bağlı kişiler aynı anda görünecek. İsimler karşılaştırılacak ve mükerrer ödemeler daha kolay ortaya çıkartılacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 12:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?