19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sterlin, dolara teslim oldu

Dolar, euro, sterlin ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yükselişini dün de sürdürdü. Yurtdışı piyasalardaki hareketin etkisiyle içeride de dolar 1.68’i gördü

Dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerinin yanı sıra euro ve sterlin karşısındaki yükselişini sürdürüyor. İngiltere ekonomisinin resesyona girmesinin etkisiyle sterlin, dolar karşısında 23 yılın en düşük değeri olan 1.35’e geriledi.
Avrupa ekonomisine yönelik kaygıların yanı sıra şirketlerin zarar açıklamaları ve bankacılık sektörünün yarattığı tedirginlikle euro da son 6 haftanın en düşük değeri olan 1.26’yı gördü.

Rusya euro’yu etkiledi
Bu arada, euro’nun değer kaybında Rusya’nın para politikasıyla ilgili kaygılar da etkili oldu. Daha önce rezervlerini güçlendirmek için euro alan Rusya’nın son dönemde rublenin değer kaybıyla yeni para politikası yatırımcılarda, “Rusya, euro’dan vazgeçecek mi?” tedirginliği yarattı.
Gelişmekte olan ülkeler olan Macaristan ve Güney Afrika para birimleri de dolar karşısında değer kaybetti. Bu gelişmeler yurtiçine de yansıdı. Güne 1.65 TL’den başlayan dolar, 1.6824 TL’ye kadar çıktı.
Doların yurtiçindeki dalgalı hareketinde yurtdışı piyasaların yanı sıra IMF’yle anlaşmanın seçim sonrasına kaldığı yönündeki haberde etkili oldu.
Ekonomi yetkilileri, IMF’yle çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını açıkladı. Ancak, bu açıklamaya rağmen dolar, 1.67 TL seviyesini korudu.
Bankacılar, Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik faiz indirimi sonrasında TL’nin getirisinin azalması nedeniyle dolardaki yükselişin sürebileceğine dikkat çekti.

Resesyon tedirginliği
Öte yandan, Avrupa borsalarının yüzde 3’e yakın değer kayıpları dikkat çekti. İngiltere’nin resesyona girmesi, bankalarla ilgili kaygıların yanı sıra euro bölgesinde imalat sanayi endeksinin beklentilerden daha düşük olarak 33.9 olarak açıklanmasının resesyona işaret ettiği yorumlarına neden olması piyasalardaki tansiyonu artırdı.

ABD borsasında Dow Jones endeksi de bankalara yönelik kurtarma paketinin gecikmesinin etkisiyle yüzde 2’ye yakın kayıpla açılırken 0.56 puan kayıpla kapandı. İMKB endeksi ise haftayı dün yüzde 0.57 yükselişle 24 bin 781 puandan tamamladı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 09:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?