15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Stopaj vergisi kalıcı mı oluyor?

Vergi Konseyi, sporcuların vergilendirilmesine dönük bir rapor hazırladı...

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüten Vergi Konseyi, bu kapsamda sporcuların vergilendirilmesine dönük bir rapor hazırladı.

Raporda, sporcuların vergilendirilmesinde yıl sonunda bitecek yüzde 15'lik stopaj uygulamasının, liglere göre oran farklılaştırması da yapılarak, kalıcı hale getirilmesi istendi. Vergi Konseyi'nin önerisine göre, birinci ligde oynayanlar için stopaj yüzde 10, ikinci ligde oynayanlar için yüzde 5 ve diğer ligler için de yüzde 1 olabilir. Basketbolcuların kazançlarının da benzer şekilde vergilendirilmesi önerildi. Raporda sporcuların bazı vergi istisnalarından yararlanmaları gerektiği de şu gerekçeyle savunuldu: “Sporcu, diğer ücretliler gibi hayatı boyunca o geliri elde eden kişi değil.

Aynı şekilde sporcuların giderleri de yüksek (masör, doktor, ödedikleri cezalar v.b). Bu nedenle, sporcular, farkı bir vergileme rejimiyle, istisna uygulamasına tabi tutulabilir.”

Türkiye'de asgari ücretliler ayda 72 YTL vergi verirken, milyon dolarlık sözleşmelere imza atan futbolcuların düşük vergi ödemesinin kamuoyunda tepki çektiğini belirten bir Maliye yetkilisi ise yaptığı değerlendirmede, “Kulüplerin ekonomik açıdan içinde bulundukları açmaz nedeniyle 4842 Sayılı Yasa'daki geçici bir madde ile sporcular için normal gelir vergisi tarifesi yerine stopaj usulü vergilemeye geçtik.

Yeni düzenlemenin 2008 başına yetişmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle sporcularla ilgili stopaj uygulaması, yeni düzenleme yasalaşana kadar bir süre daha uzatılabilir” dedi

ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 12:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?