19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Şubat bütçe sonuçları muamma

Şubat bütçe sonuçları muamma oldu

Krizin damgasını vurduğu aylarda rekor açıklar veren bütçenin şubat ayı sonuçları bir türlü açıklanmıyor. Standart olarak her ayın 10-11'nde geçen aya ilişkin bütçe sonuçları açıklanırken mart sonu yaklaştığı halde şubat sonuçlarından haber yok.
kriz nedeniyle vergi gelirlerinin azaldığı ve yerel seçimler nedeniyle belediyelere aktarılan kaynağın arttığı bütçe son dört ayda yüksek açıklar verdi. Ocakta geçen yıla göre yüzde 466 artışla yaklaşık 3 milyar liralık açık veren bütçenin şubat sonuçlarının da kötü çıkması bekleniyor. Ve bu kötüleşmede tüketimdeki daralmanın büyümesi nedeniyle KDV ve ÖTV gelirlerindeki azalmanın da etkili olması tahmin ediliyor. Kulislerde bütçe açığının şubatta 5-6 milyar liraya ulaştığı konuşuluyor. Eğer açık 5-6 milyar TL arasındaysa neredeyse yıllık bütçe açığı hedefi yılın ikinci ayında gerçekleşmiş olacak. Ancak kesin sonuç bütçe sonuçları açıklandığında görülecek. Yetkililer, şubatın son gününün hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle bazı vergi ödemelerinin marta kaydığını belirterek, bu durumun da bütçeyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Revizyon için mart beklenecek
Ayrıca şubat ve mart ayı sonuçları IMF ile görüşmelerde de "kritik" öneme sahip. IMF ile alınacak tedbirlerin boyutları sözkonusu iki ayın bütçe sonuçlarına göre şekillenecek.
Marta ait bütçe sonuçları da nisanın ilk 10-15 gününde belli olacak. Büyüme rakamlarının da ortaya çıkmasının ardından bütçede ne kadarlık bir revizyon yapılacağına ilişkin bir öngörü ortaya konulabilecek. Martın sonunda 2008'in dördüncü dönem ve yıllık büyüme rakamları da açıklanacak. Böylece ekonominin geçen yıl son çeyrekte ne kadar küçüldüğü ortaya çıkacak. Baz ortaya çıkacağı için 2009 yılına ilişkin büyüme rakamları revizyonu da daha rahat yapılabilecek. Bütçede ne kadarlık bir revizyona ihtiyaç olduğu konusunda da bürokratlar daha rahat hareket edebilecekler.
Bu arada IMF belediyelerin yaptığı harcamaların kamuoyuna açıklanması konusunda ısrarcı olduğu için son 2 yıldır bu konuda çalışmalar yapıldı. 2007'nin Nisan'ında 2006'ya ilişkin veriler açıklandı. Geçen yıl mayısta IMF ile anlaşma bittikten sonra mahalli idarelere ilişkin verilerin açıklanması geçşedi. Mahalli idarelere ilişkin son bütçe sonuçları ocak-eylül dönemine ait.

 

Referans
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 03:31:09
Güncelleme :19 Mart 2009 Perşembe 08:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?