15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Süper yönetici buluşması

Milyar dolarlık şirketler nasıl yöneticiler arıyor?

Kasım 2007 tarihinde İstanbul büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya ve ülke ekonomisine yön veren 1.000'i aşkın üst düzey yönetici ve milyarder işadamı işletmelerde daha çok sayıda başarılı yönetici yetişmesi amacıyla buluşacak. Konferans Başkanlığını Çağlar Çoroğlu yürütecek. Sektör ve departman ayrımı yapmadan her kademedeki yönetici, yönetici adayı ve işletme sahibini kapsayan bu buluşma taşıdığı amaç ve misyon ile Türkiye'de bir ilk'i gerçekleştirecek. Organizasyonu iş dünyasının seçkin zirvelerini gerçekleştiren www.eduplus.com.tr EDUPLUS ve TAKTX birlikte düzenliyor.

Coca Cola'nın zirvesinden Ahmet Bozer, EDUPLUS 6.Yönetim Zirvesi 2007 öncesinde yöneticilikle ilgili aşağıda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Coca-Cola gibi bir dünya markasında Türk yöneticilerinin başarısının en önemli nedeni sizce nedir?

Türk yöneticiler sadece Coca-Cola da değil, birçok çok uluslu şirkette önemli kademelerde görev alıyorlar. Ayrıca bu sadece Türklere özgü birşey değil, çok uluslu şirketlerde her milletten üst düzey yönetici var. Çok uluslu şirket olmanın doğal gereği bir yerde. Türk yöneticilerin de olması gayet doğal. Bunu zaten olması gereken bir şey olarak algılamalı, nasıl arttırabiliriz diye düşünmeliyiz.

Başarı sözcüğünden belirli bir mevkiye gelmiş olmayı kastediyorsak, bunun nedenlerini tek bir formule indirgememeliyiz. Tutarlı olarak iyi sonuçlar elde etmek elbette çok önemli bir gösterge. Bunun için ekibin, ilişkilerin ve hedeflerin de iyi yönetilmesi gerekli. Tüm şirket içi ve şirket dışı birimlerle değer katan ilişkiler kurma çabasında olmak, ekibine ve tüm çalışanlara samimi bir ekip ruhuyla yaklaşmak, profesyonel çalışmalara değer verip çalışanları yetkilendirmek, çıtayı her zaman yükseğe koymak, disiplini ve öz motivasyonu kaybetmemek ve ömür boyu gelişimi bir yaşam tarzı haline getirmek sayılabilir. Coca-Cola'daki çalışma hayatım boyunca insani ve profesyonellik değerleri bakımından en üst düzeyde olan bir ekiple çalışmamış olsaydım bahsettiğimiz anlamda bir başarı olamazdı.

Yönetici ve yönetici adaylarına başarılı olmaları için neler tavsiye edersiniz?

Yönetici ve yönetici adaylarının başarılı olmaları için yukarıda söylediklerime ek olarak kendi kuvvetli yönlerini gerçekçi olarak anlayıp kuvvetli yönlerinden azami istifade etmeyi ekleyebiliriz. Bir konuya daha özellikle değinmek istiyorum. O da küresel düşünmek. Bu birçok şeyi beraberinde getiriyor.

- Bakış açısının küresel olması. Yani Türkiye'den Dünya'ya bakmak yerine, sağlam bir dünya görüşü olması ve bunun içinde Türkiye'yi sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi.

- Rakipleri, bireysel ve şirket olarak, yine dünya arenasına göre değerlendirmek

Yabancı ve Türk yöneticiler arasında insan yönetmek konusunda en önemli farklılıklar nelerdir? Avantajlarımız ve dezavantajlarımız nelerdir?

Yabancı yöneticilerin hepsini aynı kategoride düşünmek isabetli olmaz görüşündeyim. Aynı şekilde bir "Türk yönetici" kategorisi yaratmak da yanıltıcı olabilir.

Tabii ki kültürümüzden gelen ve Türkiye'deki iş hayatının yöneticilere kazandırdığı belli özellikler olabiliyor. Enflasyonist ve değişken ortamlarda sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak, daha istikrarlı ortamlarda aynı şeyi yapmaya nazaran daha karmaşık bir yönetim gerektiriyor. Bu süreç insana daha hızlı karar alma, risk alabilme, esnek olma ve çevreyi iyi gözleyebilme gibi becerileri öğretiyor. Bunun yanında kültürümüzün bizlere kazandırdığı özellikler de var. Belki de en önemlisi de çalıştığımız insana sadece "bizimle iş yapan bir araç" olarak değil de, bir insan olarak yaklaşabilmemiz. Türkiye'deki çalışma tecrübelerini anlatan birçok kişinin söylediklerini düşündüğümde bu sonucu çıkartıyorum.

Zirve ile ilgili daha detaylı bilgi ve kayıt için:
Sınırlı sayıda şanslı kişinin katılabileceği organizasyonun biletleri yoğun ilgi nedeniyle tükenmek üzere. Birçok şirketin sahibi, yönetim kadroları ve yönetici adayları toplu bilet alarak kayıt yaptırmaktadır.

aa
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 12:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?