19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Süper zenginleri kriz çarptı

Forbes’un ABD’li 400 zengini sıraladığı liste global krizin sarsıntısını ortaya koydu. Microsoft’un patronu Gates’in serveti 3 milyar dolar, ünlü yatırımcı Buffett’ın serveti 10 milyar dolar eridi

Forbes dergisi ABD’nin 400 zenginini açıkladı. Global krizin damgasını vurduğu listede, süper zenginlerin servetlerinin 300 milyar dolar azaldığı ortaya çıktı. 400 zenginin servetlerinin toplamı geçtiğimiz yıla göre 1.57 trilyon dolardan 1.27 trilyon dolara indi.
Listede birinciliği, 50 milyar dolarlık servetiyle Microsoft’un patronu Bill Gates aldı. Gates böylece 16’ncı kez üst üste ABD’nin en zengin ismi oldu. Gates’in bir yıl öncesine göre serveti 3 milyar dolar eridi.

Servet kaybında rekoru ABD’li ünlü yatırımcı Warren Buffett kırdı. 10 milyar dolarlık kayıpla dikkat çeken Buffett’ın bu yılki serveti 40 milyar dolara işaret etti. Kayıp liginde Buffett’ı 8.2 milyar dolarlık düşüşle Kirk Kekorian izledi.

Bu arada yazılım şirketi Oracle’ın patronu Larry Ellison, 27 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sıradaki yerini korudu.

İlk 10 listedeki yerini korudu

- Süper zenginler listesinde ilk 10’da geçen yıla göre değişiklik yaşanmadı. Buna karşılık ABD’nin en elit grubunun toplam servetinde 39.2 milyar dolarlık kayıp rakamı dikkat çekti.

- 400 kişilik listede 314 kişinin bir önceki yıla göre servetinde azalma yaşandığı görüldü.

- New Yorklu zenginler liginde 17.5 milyar dolarlık rakamla Michael Bloomberg ilk sırada yer aldı.

- 400 kişilik süper zenginler listesinin bu yıl 19 yeni üyesi var. Disney’in satın aldığı çizgi roman şirketi Marvel Entertainment’in patronu Isaac Perlmutter ile yatırımcı Jeffry Picower gibi isimler dikkat çekiyor.

- Listenin en genç ismi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg oldu. Zuckerberg’in serveti 2 milyar dolar olarak açıklandı.
 

...
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 15:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?