22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Süt yokluğu tesis kapattırdı

Bitlis'te 184 bin avroya kurulan süt tesisi, süt yokluğu nedeniyle kapısına kilit vuruldu.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Sınırlı Sorumlu Ahlat İlçe Merkezi, Saka, Yeniköprü, Seyrantepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin, Doğu Anadolu Kalkınma Programı'nın (DAKP), ''Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni'' kapsamında kurduğu, ''Ahlat Süt Mamulleri İşletmesi'' süt yokluğu nedeniyle işlemiyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Sınırlı Sorumlu Ahlat İlçe Merkezi, Saka, Yeniköprü, Seyrantepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Aydoğdu gazetecilere yaptığı açıklamada, kooperatife ait süt ürünleri tesisinin, süt yokluğu nedeniyle işleyemediğini söyledi. Üretim kapasitesinin ve ürün çeşitliliğinin artırmak amacıyla, DKAP'a sundukları 184 bin avro tutarındaki projenin kabul görmesiyle, gerekli ekipmanların alarak ek bina yaptırdıklarını anlatan Aydoğdu, süt yokluğu nedeniyle işletmenin şu an itibariyle atıl durumda olduğunu kaydetti.

Kooperatiflerinin 202 üyesinin bulunduğunu anlatan Aydoğdu, şunları dile getirdi: ''Kooperatifimiz bir kaç yıl önce kuruldu. kuruluş sırasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı her üyeye 2 inek verdi. Amacımız üyelerimize verdiğimiz ineklerinden elde edilecek sütü tesisimizde işlemek yanı sıra üyelerimizin elde edecekleri süte kooperatif yoluyla rahat pazar imkanı sağlamaktı. Toplam 400 inek proje kapsamında üyelerimize dağıtıldı. Daha sonra kimi üyenin ineği öldü. Kimisi de alır almaz veya daha sonradan aldığı inekleri sattı. Dağıtılan ineklerden en az 2 ton süt elde etmemiz gerekirken, şu an itibariyle sadece 23 üyemizin ineklerinden elde edilen sütü alıyoruz. Bu da günde en fazla 300 litreye ulaşıyor. Ancak yeni yapılan tesisimizin kapasitesi günlük 5 ton. Bu durumda tesisimiz ihtiyacı olan sütün yüzde 10'unu dahi bulamıyoruz.''

Süt konusunda sorun yaşanmasa ve tesis istedikleri gibi çalışsa, en az 30 işsizin istihdamının sağlanabileceğini anlatan Aydoğdu, süt inekçiliği yapan aileleri de hesaba kattıklarında, en az 200 ailenin ekonomisinin olumlu yönde etkileneceğini ifade etti.

Aydoğdu, ''Ne yazık ki süt yokluğu, daha doğrusu bölgemizdeki hayvancılığın bitme noktasına gelmesi tesisimizin atıl durumda kalmasına neden oluyor'' dedi. Gerekli olan sütün temini halinde, tesiste yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran ve şişelenmiş süt üretme imkanı olacağını belirten Aydoğdu, tesisin geniş bir kapasiteye sahip olduğunu, tam üretimle çalışılması halinde bölgeye yetecek kadar ürün elde edilebileceğini ifade etti.

Deneme üretimlerin sonuçlarının olumlu olduğunu dile getiren Aydoğdu, şöyle konuştu:

''Tesisin böyle atıl kalması, bölge ekonomisine zarar veriyor. Bu nedenle kooperatif olarak yeni bir proje geliştirme aşamasındayız. Tesisin atıl durumdan kurtulması için, yeni bir süt sığırcılığı projesi üzerinde çalışıyoruz. Böylece yeter miktarda süt sığırını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aracılığı temin edip, bu hayvanlara kendimiz bakacağız. Elde etimiz sütle de işletmeyi çalıştıracağız. Bu konuda siyasilerimizden destek bekliyoruz.''

ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 16:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?