27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Suudi Kralı, 17 uçakla geliyor

Türkiye tarihinde ilk kez bir Suudi Kralı ağırlayacak. Kral Abdullah'la birlikte gelecek heyet için Ankara'da 3 büyük otelde 300 odalık rezervasyon yaptırıldı..

Türkiye, tarihinde ilk kez bir Suudi Arabistan Kralı'nı ağırlamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuğu olarak 8-9 Ağustos günlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek olan Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud, gezilerine genellikle heyetine katılanları taşıyan 17 uçakla çıkıyor. Dev Suudi heyetini ağırlayabilmek için Dışişleri Bakanlığı alarma geçti. Ankara'da Hilton, Sheraton ve Swissotel'de toplam 300 oda rezervasyonu yapıldı. Gelecek konukların sayısı bilinmediğinden 3 otel de kral dairesi ve süitlerini rezerve durumda bekletiyor. Otel yetkilileri, heyetle ilgili olarak "Kral, veliaht prens, bakanlar ve işadamlarından oluşan o kadar büyük bir grup. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Rezervasyonlar henüz kesinleşmedi, heyete ne kadar oda ayrılacağını, ne tür hizmetler istendiğini hâlâ görüşüyoruz. Dışişleri Bakanlığı sürekli olarak yazışmaları yürütüyor" açıklamasını yaptı. Çankaya Köşkü'nde de devlet başkanlarının ağırlandığı Camlı Köşk hazırlanırken, Dışişleri Bakanlığı, "ağır konuklar" için makam aracı bulabilmek için yoğun çaba harcıyor. Heyetin 600-700 kişiden az olmaması bekleniyor. 1974'te İstanbul'daki uluslararası bir konferansa katılan Suudi Kralı'nın dışında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan hiçbir Suudi Kralı olmamış. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ağabeyi Kral Fahd'ın cenaze törenine en üst düzeyde katılan ve her türlü yakınlığı gösteren Türkiye'nin bu tavrına jest olarak ziyaret kararı aldı. Kral Fahd'ın cenaze törenine Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılmış, Başbakan Tayyip Erdoğan da daha sonra Kral Abdullah'a "taziye" ve "hayırlı olsun" dileklerinde bulunmak üzere Cidde'ye gitmişti. Cumhurbaşkanı Sezer de bir başsağlığı telgrafı göndererek, "Kral Fahd'ın vefatıyla Suudi Arabistan'ın ülkesine büyük hizmetler sunmuş bir devlet adamını yitirdiğini" ifade etmişti.

TURİZMİ CANLANDIRACAK
Türkiye, Suudi Kralı Abdullah'ın gezisine büyük önem veriyor. Kral'ın beraberinde bakanlar ve işadamlarıyla gelmesi, Türkiye'ye yapılacak yeni yatırımların işareti olarak algılanıyor ve iki günlük de olsa kalabalık heyetin gelişiyle, "turistik alışveriş" açısından canlılık getireceği belirtiliyor. Ankara'da iki gün geçirecek olan Suudi Kral'ın, temaslarının ardından İstanbul'a da gidebileceği belirtiliyor. Kral'ın İstanbul'da "Sevda Tepesi" olarak bilinen bir arazisi bulunuyor. Suudi işadamları Türkiye'de özellikle enerji dağıtım ihaleleri ve GAP bölgesi ile ilgileniyor. Kral Abdullah'ın Cumhurbaşkanı Sezer arasındaki görüşmede ve diğer temaslarında, Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelerin ele alınması da bekleniyor.
Bülent AYDEMİR
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 04:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?