20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Takımına güvenen kazandı

Borsada yılbaşından bu yana yaşanan sıkıntılı süreç yatırımcıların önemli bir miktarda para kaybetmesine neden olurken, bu süreçte sadece takımına güvenenler kazandı.

İMKB'nin yüzde 21'in üzerinde değer kaybettiği dönemde Spor Endeksi yatırımcısına tam yüzde 11 kazandırdı.

Spor Endeksi içerisinde yer alan hisselerden en çok kazandıranı Trabzonspor hissesi oldu. Trabzonspor hisseleri yılbaşından bu yana çok yüksek bir performans göstererek yüzde 30.62 prim yaptı. Yılbaşında 6.51 YTL olan hisseler dünkü kapanış itibariyle 8.50 YTL'ye yükseldi.

Getiri performansında Trabzonspor'u enerbahçe izledi. Fenerbahçe hisseleri aynı dönemde 33 YTL'den 40 YTL'ye çıktı ve yüzde 21 pröm yaptı. Fenerbahçe'nin piyasa değeri de 1 milyar YTL'ye tırmandı.

Galatasaray hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 4 değer kazanırken, aynı dönemde bir tek Beşiktaş hisseleri kaybettirdi. Beşiktaş hisseleri 28 Ocak kapanış verilerine göre yüzde 1.5 değer yitirmesine karşın, yüzde 21 değer yitiren İMKB'nin genel performansına göre çok daha iyi bir görünüm sergiledi.

SPOR KULÜPLERİNE YABANCI İLGİSİ

Hisseleri borsada işlem gören spor kulüplerine özelikle yabancıların yoğun ilgi gösterdiğini belirten uzmanlar, kulüplerin temetti politikalarının yatırımcıları çektiğini kaydediyor. Fenerbahçe'nin halka açık hisselerinin yüzde 75'i, Trabzonspor hisselerinin de yüzde 52'si spor kulüplerine yaptığı yatırımlarla tanınan Deutsce Bank AG London adlı fonun elinde.

Galatasaray'da yabancı payı yüzde 72 seviyesinde bulunurken, bu oran Beşiktaş'ta ise sadece yüzde 0.5.

GEÇEN SENE EN ÇOK KİM KAZANDIRDI

Borsanın yüzde 42 getiri sağladığı 2007 yılında Trabzonspor hisselerindeki getiri yüzde 79'a ulaştı. Böylece kulüp hisseleri sadece ezeli rakiplerini geride bırakmakla kalmadı, aynı zamanda endekse de iki kata yakın fark attı.

2007 yılının en çok kazandıran ikinci kulübü ise Fenerbahçe oldu. İstikrarlı getirisine devam eden hisseler 2007 yılını yüzde 62.4 kazançla tamamladı.

Geçtiğimiz sene Galatasaray hisseleri yüzde 37 değer kazanırken, en kötü performansı gösteren ise Beşiktaş oldu. Özellikle Avrupa maçlarında zor günler geçiren ve Lig'de de eleştirilerin hedefi olan Beşiktaş'ın hisseleri, tüm rakiplerinin değer kazandığı 2007 yılını yüzde 4.8 kayıpla noktaladı.

hürriyet.com.tr
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 14:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?