28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Taklit üründe üstümüze yok!

Taklit ürün pazarında dünyada ücüncüyüz. Türkiye’nin hemen her yerinde 10 dolara Versace kot pantolon ya da 5-6 dolara Armani gözlük bulmak mümkün. Taklit ürün pazarının en gelişmiş olduğu ülkelerden biri Türkiye. Armani Jeans, Versace Jeans Couture, D&G, Roccobarocco gibi markaların Türkiye Temsilcisi, aynı zamanda da Tescilli Markalar Derneği’nin Başkan Yardımcısı Aydın Ak, ithal markalarda taklit pazarının, reel pazarın 20 katına ulaştığına dikkat çekiyor. Ak, Türkiye’de taklit pazarının ulaştığı boyutları şöyle anlatıyor: “Taklitte Çin ve Tayland’dan sonra dünya üçüncüsüyüz. Taklit, reel pazarın 20 misli.” Ak’a göre Türkiye’ye yabancı yatırımcının temkinli yaklaşmasının en önemli nedenlerinden biri taklit. 42 firma birleşerek Tescilli Markalar Derneği’ni kurduklarını hatırlatan Ak, şöyle devam ediyor: “Derneğin ulaştığı rakam 500 milyon dolar. Oysa derneğin içinden gelen herhangi bir firmanın yurtdışındaki yıllık satışı 2 milyar dolar. Tekstil ülkesiyiz. Adımız taklit ülkesine çıktı. Bunu minimize ettiğimiz anda Türkiye’ye büyük yatırımlar gelecek. Bazı firmaların Türkiye’de 100-200 milyon dolarlık yatırımı var. Bu rakam bir günde 1-2 milyar dolar olabilir. Ama korkuyorlar. Türkiye’de üretim yapan Nike, Puma gibi firmalar var. Türkiye’den 150-200 milyon dolarlık ihracat yapıyorlar. Bu rakam neden milyar dolar olmasın.”

LÜKS MARKALAR ONDAN SORULUR

Aydın Ak 45 yaşında. 1983’ten bu yana tekstilin içinde. 89’da Gucci’nin temsilciliğini alarak ithalata başlamış. Ardından Ferre, Armani, Versace gelmiş. Şu anda GF Fere, Versace Jeans Couture, Trussardi Jeans, Roccobarocco, Class Roberto Cavalli, Armani Jeans gibi birçok lüks markanın Türkiye’deki tek temsilcisi konumunda. Ürünleri Türkiye’de toplam 42 noktada satılıyor. Ak, “A Grubu markaları seçtik. B ya da C de olabilirdi. Daha geniş kitlelere de hitap edebilirdik, yapmadık. Bu bir tercih” diyor. Bayilik verdiği Jeaneration isimli mağazarda ürünlerin yanına destekleyici ürünler koymamalarını ise “A grubu müşteri alışveriş ettiği dükkanda B grubu ürün görmek istemiyor” şeklinde açıklıyor. Türkiye’de marka bilincinin son yıllarda oturmaya başladığını söyleyen Ak, “Cavalli sattığınız müşteriye, Trussardi satamıyorsunuz. D&G’yla Armani’yi aynı müşteriye giydiremiyorsunuz. Bu müşterinin takım tutma ruhu gibi. Son dönemde Türkiye moda sektöründe çok önemli adımlar atıldı. Geçmiş yıllarda böyle değildi” diyor.

SATIŞ YÜZDE 30 DÜŞTÜ

İthal ürünler Türkiye’de euro fiyatlarıyla satılıyor. Aydın Ak, üst gelir grubunun dövizdeki dalgalanmadan fazla etkilenmediğini söylüyor. Ama yine de alışverişte bir çekingenlik dönemi yaşandığını belirtiyor ve ekliyor: “Satışlarımız euro bazında olduğu için bir miktar etkilendik ama bizim kitlemiz yurtdışından da alışveriş yaptığı için euro fiyata alışık. Biraz bekleyelim bir gidişata bakalım diyen bir kitle var. Satışlarımızda 25-30 düşüş oldu. Her şey insanların istikrarı beklemesiyle ilgili. İstikrar görüldüğünde alışverişe devam ediliyor.”

200 bin dolara A sınıfı mağaza

AYDIN Ak, Versace, Trussardi, GF Ferre gibi markaların satıldığı Jeaneration mağazalarının da bayiliğini veriyor. Halen Türkiye’de 7 tane Jeaneration mağazası var. Aydın Ak, 2-3 yıl içinde 15 mağazaya ulaşacaklarını belirtiyor. Bu markaların bayiliğini almak isteyenlere ise maliyetleri şöyle özetliyor. “Mağazarın yeri çok önemli. Monobrand yani tek bir markaya mağaza açılıyorsa yatırım maliyeti 500 bin euronun altında olmaz. Ama Jeaneration konseptinde olduğu gibi bir mağazanın içine 3-4 marka konulacaksa 150-200 bin euroluk yatırım yeterli olacaktır.” Aydın Ak, bu yıl için 10-15 milyon dolar civarında ciro hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

MODADA RUSLAR ATAKTA

AYDIN Ak’a göre Ruslar moda sektöründe atakta. Ak, “En çok parayı harcayan, en iyi giyinen onlar” diyor. Bunu Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri’nin takip ettiğini vurgulayan Ak, “Japon müşteriler İtalya’yı, İspanya’yı senelerce ihya etti. Şimdi Rus dönemi başladı. Ege ve Akdeniz’deki distribütörlerimiz özellikle Rus turistlere hitap ediyor. Buradaki mağazalarda Rus müşteri oranımız yüzde 70’i buluyor” şeklinde konuşuyor.
Akşam
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2006 Pazar 06:37:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?