28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Tarımdan kopan çiftçi, işsizler ordusuna...

Tarım sektörünün toplam istihdamdaki payının yüzde 47'den, yüzde 26'ya gerilemesinin, işsizler ordusuna yeni halkalar ilave ettiği, çıkış yolu arayan çiftçiye yeni iş olanakların sağlanması gerektiği bildirildi.

Adana'nın merkez Seyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, oda olarak yaptıkları ve rapor haline getirdikleri ''AB ve Türk Tarımı'' raporuyla Türk tarımının içinde bulunduğu sıkıntıları ortaya koyduklarını belirtti.

Girmen, Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecindeki Türkiye'nin tarımsal yapısının birliğe üye ülkelerden çok farklı olduğunu ancak, aynı pazarda rekabet etmek zorunda kaldıklarını anlattı.

AB'ye katılım müzakerelerinin en zor bölümünün tarım ve hayvancılık konusunda olacağının bilindiğini ancak, bugüne kadar gerekli önlemlerin alınmadığını ifade eden Girmen, şunları söyledi:

''AB ile Türkiye çok farklı yapıda uyum sağlamaya çalışacak. AB ülkelerinde çiftçi önemli sübvansiyonlarla desteklenerek girdi maliyetlerini düşürürken, ülkemizde bunun tam tersi bir durum söz konusu. Böyle bir yapıda eşit olmayan koşullarda rekabete zorlanan bir ülke ulusal tarımı eğer bu koşullarda AB ile uyuma zorlandığı için tarımda tasfiye süreci başlayacak. Bu çok ciddi bir sorundur.'' Girmen, tarım sektörünün toplam istihdamdaki payı 1990'da yüzde 47 iken geçen yıl yüzde 26'ya gerilediğini, tarımdan kopan binlerce kişinin iş aradığını ancak, yeni istihdam kapıları bulamadıklarını anlattı.

Çiftçilerin önemli bir bölümünün eğitiminin ilköğretim seviyesinde kaldığını, kendi imkanlarıyla iş sahibi olamadıklarından çıkış yolu aradıklarını ifade eden Girmen, ''Tarımdan kopan çiftçiye yeni istihdam kapıları gösterilmeli'' dedi.
      
''AB İÇİN 11 MİLYAR AVRO KAYNAK GEREKLİ''

Girmen, Türkiye'de birçok tarım ürününde AB kriterlerinde ve seviyesinde verimlilik sorunu yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Bugünün şartlarında AB ile ortak tarım politikası için 11 milyar avro kaynağa ihtiyacımız olacağı belirtiliyor. AB yetkilileri açıkça, bugünkü yapımızla topluluğa üye olduğumuz takdirde sadece yaş sebze ve meyvede biraz da kuru ürünlerde ve koyunculukta şansımız olabileceğini, geriye kalan tarımın yüzde 90'dan fazla bölümünden vazgeçmemiz gerektiğini vurguluyor. Yani ulusal Türk tarımını ciddi bir tasfiye bekliyor.'' Girmen, AB'ye üyelik konusunu çok ciddi bir şekilde düşünmek ve ülke çıkarlarına uygun politikalar üretmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2006 Pazartesi 12:41:54
Güncelleme :24 Nisan 2006 Pazartesi 12:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?