Bireysel tasarruf sahipleriyle bankalar dışındaki tüzel kişilerin yurt içinde çeşitli enstrümanlarda değerlendirdikleri toplam tasarruflar eylülde 5 milyar YTL artarak 397 milyar YTL'ye kadar yükseldi.
ANKA'nın Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK ve Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi kuruluşların verilerinden yaptığı belirlemelere göre bankacılık sektörü dışındaki kesimlerin toplam tasarruflarında eylülde mevduata doğru belirgin bir yöneliş yaşandı. Eylülde bankalardaki mevduat ve katılım bankalarındaki cari ve katılım hesaplarında bulunan tasarruflar 7 milyar YTL'lik bir büyümeyle 268.5 milyar YTL'ye yükseldi.
Bu kapsamdaki YTL mevduatlar 4 milyar YTL artarak 165 milyar YTL'ye, yabancı para mevduatlar da eylülde 2.6 milyar YTL'lik artışla 93.3 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Bireysel tasarrufçuların YTL mevduatları 2.7 milyar YTL'lik artışla 106.2 milyara, döviz mevduatları ise 2 milyar YTL artarak 66.7 milyar YTL'ye yükseldi. Tüzel kişilerin YTL mevduatları 1.3 milyar YTL artarak 58.8 milyara, döviz mevduatları da 581 milyon YTL'lik artışla 26.6 milyar YTL'ye ulaştı.
Son aylarda hızla büyüyen bir başka tasarruf aracı olan katılım banklarındaki döviz ve YTL cinsinden katılma ve cari hesaplar ise eylülde de 240 milyon YTL'lik artışla 10.2 milyar YTL'ye çıktı.
Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde ise mevduat ve katılım banklarındaki hesaplarda toplam 38.4 milyar YTL'lik bir büyüme yaşandı. nominal olarak yüzde 16.7 oranında artan mevduatlardaki reel büyüme ise yüzde 9.4 olarak gerçekleşti.
TAHVİL-BONO AZALIYOR
Gerçek ve tüzel kişi yatırımcıların Devlet tahvili ve hazine bonosunda değerlendirdikleri tasarrufları ise eylülde azalmaya devam etti. Hazine iç borçlanma kağıtlarının son aylarda mevduata göre daha yüksek oranda getiri sağlamasına rağmen, vadelerinin uzun olması nedeniyle tasarruf sahipleri tarafından tercih edilmediği gözleniyor. Devlet tahvili ve hazine bonosunda değerlendirilen tasarruflar eylülde 1.5 milyar YTL azalarak 68.9 milyar YTL'ye geriledi. Bu tutarın 27 milyar YTL'si bireysel tasarrufçulara, 42 milyar YTL'si ise şirketlere ait bulunuyor. DİBS'lerde tutulan tasarruflar bu yılın ilk dokuz aylık döneminde ise 3.7 milyar YTL arttı. Bu artışa rağmen reel olarak yüzde 0.9 oranında azaldı.
Eylülde hisse senetlerinde değerlendirilen tasarruflar 380 milyon YTL azalarak 23.1 milyar YTL'ye indi. Yatırım fonlarındaki tasarruflar ise 238 milyon YTL artarak 24.1 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Yatırım fonlarında yıl başından bu yana ise 5.3 milyar YTL'lik biz azalış kaydedildi.
Repoda tutulan tasarruflar eylülde 350 milyon YTL azalarak 2.4 milyara, bireysel emeklilik fonlarındaki tasarruflar 168 milyon YTL artarak 2.4 milyar YTL'ye yatırım ortaklıklarındaki tasarruflar 213 milyon YTL artarak 1.5 milyar YTL'ye yükseldi.
Hazinenin dış borçlanma amacıyla ihraç ettiği Eurobondlara Türk vatandaşları tarafından yapılan yatırımlar ise 6.3 milyar YTL olarak gerçekleşti.
YURT DIŞINDAKİ TASARRUFLAR
Bu arada Türk vatandaşlarının, Türk bankalarının yurt dışındaki şubelerinde bulunan tasarrufları ise eylülde 917 milyon YTL daha artarak 17.3 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Böylece, toplam tasarruflar eylülde 5.7 milyar YTL'lik büyümeyle 414.3 milyar YTL'ye ulaştı.
anka
Yayın Tarihi :
14 Ekim 2006 Cumartesi 10:08:50