19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tasarruflar yurtdışına kaçıyor

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türkiye’de bankacılık ve sermaye piyasasının uluslararası kurallara göre işlememesi nedeniyle tasarrufların, kredilerin hatta borsa işlemlerinin yurt dışına kaçtığını ifade etti.

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler" konulu toplantıya katılan Özince, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

İMKB’den alırdım

Bankaların vergisel sorunlar nedeniyle yabancı bayrak çeken gemilerde olduğu gibi "bandıra değiştirme tehlikesinin" söz konusu olduğunu ifade eden Özince, şöyle devam etti: "Çok korkulacak konu. Böyle giderse bandıra değişir. Yani ben İş Bankası’nın yabancı ortağı olsam, İMKB’den derhal yabancı borsaya alırım. Çünkü piyasa değeri bu seviyelere gelen şirketlere bu borsalar sığ geliyor. Diyelim ki Türk şirketleri kendi hisselerini alacak, satacaklar. İş Bankası hissesini biz alıp satabilir miyiz acaba? İş Bankası hissesinin bugün yüzde 30’u borsada gezmekte, bunun yüzde 70’i de yabancı yatırımcının elindedir. Yabancı yatırımcı da homojen kurumsal yatırımcılardır. Diyelim ben yarın kendi bankamın hisse senedini alıp satmak istiyorum. Diğer yatırımcılarımızın bir kısım büyüklükleri içinde benim o piyasada hareket etmem neredeyse imkansız."

Hazine’nin bile kredibilitesi yok

Bilanço güçlülüğü ve kredi değerliliği konusunda önemli sıkıntıların bulunduğunu belirten Özince, "En güçlümüz Hazinemizin bile kredi değerliliği yok. Kredi değerliliği, yatırım yapılabilir ülke niteliğinde değil. Bugün öyle komik durumdayız ki banka denetçileri bankacılara diyorlar ki ’Hazine riskini fazla alıyorsunuz’. Eskiden bunu söyleyeni kovardık, şimdi bunu yapmamız mümkün değil. Kovsan bile hesap ona göre geçecek" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 16:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?