29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Tat'a ABD'li ortakla

Türkiye'nin en köklü gıda kuruluşları arasında yer alan Tat Konserve'ye ABD'li ortak .

Türkiye'nin en köklü gıda kuruluşları arasında yer alan Tat Konserve Sanayi A.Ş., dünyanın en büyük domates işleme şirketi ABD'li The Morning Star Company ile gücünü birleştirerek stratejik ortaklık kurdu.

Yüzde 68.15 ile çoğunluk hissesine sahip olduğu Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş.'nin yüzde 10 hissesini The Morning Star Company'ye satan Tat Konserve, bu işbirliği ile GAP Bölgesi'nde hayata geçireceği Türkiye'nin ve bölgenin en büyük zirai ve sınai yatırımında teknoloji, ziraat, üretim, satış ve pazarlama alanlarında ABD'li ortağının bilgi ve deneyiminden yararlanma imkanı bulacak.

2008 yılında GAP Bölgesi'nde domates üretimine geçecek olan, sadece bölgenin değil Türkiye'nin de en önemli tarımsal projelerinden birini hayata geçirmeye hazırlanan Tat Konserve, Şanlıurfa'daki domates ziraatı ve salça üretimini Harranova Besi ve Tarım Ürünleri şirketi ile gerçekleştirecek. 2008 yılı için iki önemli yatırım planlayan Harranova A.Ş'nin kesimhane ve parçalama ünitesi mayıs ayında devreye girecek. Yaklaşık 100 bin dekarlık alan üzerinde domates ekimi ve buna entegre olarak salça üretim tesisinin ilk adımı ise Haziran ayı sonunda faaliyete geçecek.

Ömer Bozer: “Sektör adına da büyük bir adım”

Koç Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, yılda yaklaşık 3 milyon ton domates salçası üreten The Morning Star Company ile Tat Konserve'nin ortaklığı hakkında “The Morning Star Company, domates alanında dünyada hep ilklere imza atmış, bu sektörde parmakla gösterilen dünya lideri bir kuruluş. Dünyada adı domates sanayii ile birlikte anılan ve bugün dünyanın kendi alanında en büyük kuruluşu olan The Morning Star Company ile yaptığımız anlaşmayı GAP Bölgesi'ndeki projemiz için çok önemli bir aşama olarak görmekteyiz. The Morning Star'ın domates işleme konusundaki deneyimi, yeni teknolojileri üretim süreçlerine adapte edebilme ve üst düzey verimlilik elde etme başarısı Türkiye'nin en büyük domates işleyicisi Tat Konserve'nin Harranova'da faaliyete geçireceği yatırımın başarısı için çok kuvvetli bir referans teşkil etmektedir. Bu ortaklık, sadece Tat'ın değil, Türkiye'deki tarım ve tarıma dayalı sanayinin hedeflerini yükseltmek açısından çok önemli bir gelişmedir. Bu gelişmeler sayesinde Türkiye tarıma dayalı sanayi ürünlerinde rekabetçi avantajı yakalayarak ihracatını artırabilme potansiyeline sahip olacaktır” dedi.

Domates işlemede dünyada bir numara

Tat Konserve'nin Harranova'da stratejik ortaklık yaptığı The Morning Star Company, halen üç fabrikada yılda yaklaşık 3 milyon ton domates işliyor. Dünya piyasasındaki toplam domatesin yüzde 10'unu işleyen şirket, dünyanın bir numaralı domates işleyici firması konumunda. The Morning Star Company şirketinin yönetim kurulu başkanı ve şirketin sahibi Chris Rufer ise şunları söyledi: “Tat Konserve ile birlikte bu girişimde yer aldığımız için heyecan duyuyoruz ve şirketi başarıya ulaştırmak için de elimizden geleni yapacağız. Tat ile birlikte çalışarak Türkiye'de dünya standartlarında bir domates işleme tesisi kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Güçlü Toker: “Bizimle aynı heyecanı duyuyorlar”
Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker ise, Tat Konserve olarak böylesine bir işbirliğini büyük bir atılım olarak gördüklerini belirterek “GAP Bölgesi'ne bugüne devletin yaptığı yatırım tutarı 20 milyar doları buldu. Biz Tat Konserve olarak artık bu bölgeye yapılan yatırımın sınai bir karşılığının olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de bu bölgede dünyanın sayılı domates ekim ve işleme yatırımlarından birini başlattık. Bu süreçte, Kaliforniya Bölgesinde bulunan ve ünü tüm dünyaya yayılmış böylesine büyük bir kuruluşla işbirliği yapmaktan hem memnuniyet hem de gurur duyuyoruz. GAP Bölgesi'ndeki yatırımımıza inandıkları, bu bölgedeki hedeflerimizle ilgili bizimle aynı heyecanı duydukları için bir araya geldik. Bu işbirliği, şüphesiz bizim GAP yatırımımızda hedeflerimize ulaşmamız adına bize büyük katkıda bulunacaktır.”

ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 13:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?