31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tavuk ayağından 17 milyon dolar

Geçen yılı 105 milyar dolar ihracatla kapatan Türkiye’nin, bu ihracat rakamı içinde yaklaşık 17 milyon dolarını tavuk ayağı oluşturdu.

Türkiye’de tüketilmeyen tavuk ayağı, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Çöpe gidecekken ihraç edilen tavuk ayakları Türkiye’ye döviz olarak geri dönüyor. Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de tüketilmeyen ve atık olarak görülen tavuk ayağının Uzakdoğu’ya ihraç edildiğini söyledi. Tavuk ayağından ihracat gelirinin 17 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken Kızıltan şunları söyledi: "Tavuk ayağı ihraç edilmese çöpe gidecek. Türkiye’de tavuk ayağının tüketildiğini hiç duymadık. Bunu yok etmek için de ayrı bir para harcanacak. Biz bunları ihraç ederek ülkemize döviz kazandırıyoruz. Çin’de tavuk ayağına çok büyük büyük bir talep var. Orada bu tavuk ayaklarını kızartıp cips gibi yiyorlar. Tavuk firmalarının atıkları konteynerlerle toplanarak başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine gönderiliyor. Sonuçta ülkemiz hem atıktan kurtuluyor hem de döviz kazanıyor."

YILDA 27 BİN TON: Faaliyetlerine 1921 yılında Tayland’da başlayan, bugün 20 ülkede bulunan yatırımlarında 100 bini aşkın personeliyle 13 milyar dolar ciroya ulaşan, 1986’da Türkiye’de Bursa İnegöl’de ilk yem fabrikasını kurarak yatırım yapan CP Grup, Türkiye’den 7 yıldır tavuk ayağını Uzakdoğu’ya ihraç ediyor. CP Standart Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bölge Genel Müdürü Bedri Girit, sektörde tavuk ayağı ihraç eden firma sayısının az olduğunu belirterek, bunun Türkiye genelinde 5- 6 firmayı geçmediğinii söyledi. Tavuk ayağını işlediklerini, proses sonrasında şoklayarak ihraç ettiklerini belirten Girit, "Uzakdoğu’daki talebi biliyorduk. Bizden sonra diğer firmalar da böyle bir pazar olduğunu gördüler ve daha sonra o firmalar da bu işi yapmaya başladı. Oradaki pazar çok zor. Az sayıda firma ihracat yapabiliyor" dedi. Tavuk ayağı ihracatının yıllık 27 bin tonu bulduğuna dikkat çeken Girit, firma olarak bin 800 ton civarında, 1.5 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını kaydetti. Girit, "Tavuk ayağı önemli bir ihracat kalemi. Türkiye’de böyle bir pazar oluşmasaydı, kimse yemediği için çöpe gidecekti. O bakımdan tavuk ayağı ihracatı önemli" diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 18:55:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?