19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tavuklar fukaraya, para Fak-Fuk-Fon'dan

Beyaz et üreticileri, soğuk hava depolarında bekletilen stokları fakirlere dağıtarak eritme önerisinde bulundu. Maliyet de Sosyal Yardımlaşma Fonu'nda karşılanacak.

Kuş gribine yakalanan kanatlı sektörüne 'derman' olmak için toplanan ESDK toplantısında, "Stoktaki tavukları eritmek için fakirlere yedirelim'' önerisi geldi. Stokların eritilmesi için devletten destek istediklerini belirten Sağlıklı Tavuk Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Bey Piliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, şunları söyledi: "Bunun için Sosyal Yardımlaşma Fonu üzerinden, hayatında hiç et yememiş fakir vatandaşlarımıza bunları ulaştırarak stoklarımızı eritelim. Anaç tavukların da en az yarısını imha ederek, üretimi yarıya düşürelim önerisinde bulunduk''

Fatura kabarık çıktı
Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK), beyaz et üreticilerinin sorunlarını dinlemek üzere dün Ankara'da toplandı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beyaz et sektörü temsilcilerini biraraya getiren zirvede görüş ve öneriler tek tek ele alındı.

Toplantıda yapılan sunuşlara, Ekim ayında Manyas'ta ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle büyük
zarar eden beyaz et söktürünün son gelişmelerle krizin eşiğine geldiği vurgulanarak başlandı. Ardından sektörün Ekim ayından itibaren 3 ayda toplam 260 milyon YTL zarar ettiği vurgulandı. Bu zararın 200 milyon YTL'sinin tavukçuluk sektöründe, 60 milyon YTL'nin yumurtacılıkta yaşandığı belirtildi. Hükümete, sadece yumurtacılıkta günde 650 bin YTL zarar edildiğini anlatan sektör temsilcileri acil tedbir paketi istedi.

'1.5 milyar dolar kayıp olur hesabı yanlış'
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, toplantı sonrasında soruları yanıtladı. Bir gazetecinin sektörde yüzde 50 talep daralması olması halinde sektörün 3 milyar dolarlık hacminin 1.5 milyar dolara gerileyeceğini söylemesi üzerine Bakan Şener, şunları kaydetti: "Şimdi tabii maliyet hesabı sizin yaptığınız gibi çıkmaz. Sektörün 3 milyar dolarlık bir hacmi var. Yüzde 50'lik talep daralması ile bu yarıya iner gibi bir maliyet hesaplaması olmaz."

Vergi ertelemesi ve düşük faizli krediye yeşil ışık yok
Kuş gribi salgınıyla zor duruma düşen beyaz et sektörünün umudu Devlet Bakam Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a takıldı. Kuş gribi tehdidiyle krizin eşiğine gelen beyaz et sektörünün hükümete ilettiği taleplere Babacan ve Unakıtan yeşil ışık yakmadı. Toplantıya, vergi ertelemesinden, düşük faizli krediye kadar bir
dizi taleple gelen sektör temsilcilerinin vergi ertelemesi talebine Bakan Unakıtan'ın "Daha yeni, gelir vergisi, beyanname süresini uzattık. Bunu devamlı yapamayız" dediği öğrenildi.

Ali Babacan'ın da, sektörün Ziraat Bankası'nın düşük faizli kredi vermesine ilişkin talebine de tepki gösterdiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre Babacan, "Ziraat Bankası, kamu bankası diye her isteyene bu türde kredi veremez. Yeterli ipoteği, sağlam teminatı olan alır" dedi. Sektör temsilcilerinin ısrarlı yakınmaları nedeniyle topu bürokratlara atan hükümet kanadının "Nelerin yapılıp yapılmayacağını, bürokratlarımız oturup hesaplar, bu taleplerin maliyetini çıkarırlar. Olurla olmaz ortaya çıkar" dediği ifade edildi.

Bakan Unakıtan, sektörün KDV oranlarının
yüksekliğiyle ilgili şikayetlerine de sıcak yaklaşmadı. Sıralanan diğer taleplerle ilgili de bakanların 'renk vermediği' ifade edildi. Ancak taleplerin hayata geçirilebilir olup olmadığı maliyet hesabına bağlı olarak belirlenecek. Enerji desteği konusunda Enerji Bakanlığı'nın, prim borçlarıyla ilgili Çalışma Bakanlığı'nın, ucuz yem konusunda da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin değerlendirme yapması gerektiği vurgulandı.

Sadece çıkma tavuk itlaf edilecek
Tavukçuluk sektörünün bireysel yetiştiriciliğe standart getirilmesi ve köy tavuklarının tümünün itlaf edilmesiyle ilgili talebine de hükümetten destek gelmedi. Sektör temsilcilerinin bu talebine karşılık hükümet itlaf kapsamını çok daha dar tutarak sadece çıkma tavuk diye tabir edilen yumurtadan kesilmiş yaşlı tavukların itlafına karar verdi. Bu kapsamda, yasal düzenlemenin de ilk Bakanlar Kurulu toplantısında tamamlanmasına karar verildi. Böylece 40 milyon tavuk yerine 20 milyon tavuk itlaf edilmiş olacak.
Vatan
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 09:50:22
Güncelleme :15 Ocak 2006 Pazar 12:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?