31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tavukta önce indirim, sonra zam

Kene vakaları üzerine pikniklere ara verilmesi, sebze-meyve tüketiminin artması ve yüksek pirinç fiyatları nedeniyle son 2 aydır sıkıntıya giren tavuk üreticileri, satışlardaki durgunluğu aşabilmek için fiyatları yüzde 15-20 oranında aşağıya çekti.

Üretim maliyetlerini göz önünde bulunduran üreticilerin, 3 Temmuzdan itibaren ise fiyatlara minimum yüzde 15 oranında zam yapılması konusunda ortak karar aldıkları belirtildi.

Adana'da üretim yapan Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, yaptığı açıklamada, yurt genelindeki tavuk üreticilerinin son dönemde sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, bazılarının maliyetleri bile karşılamakta güçlük çektiğini vurguladı.

Çalışkan, satışlardaki düşüşün birkaç nedeni bulunduğunu, alım gücünün azalması ve siyasi tartışmalar etrafındaki belirsizlik ile kene vakalarının artmasıyla vatandaşların piknik sefasından vazgeçmesi, sebze meyve tüketiminin yaz aylarında daha fazla olması gibi nedenlerin ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Geçen ay pirinç fiyatlarında yaşanan artışın beyaz etin yanında vazgeçilmez olan pilav tüketimini önemli ölçüde düşürdüğünü, bunun de sektöre olumsuz yansıdığını ifade eden Çalışkan, ayrıca, son bir ayda hafta sonlarında öğrencilerin geleceğini etkileyen sınavların yapıldığını, bunun da vatandaşların piknik yapmasına engel olduğunu vurguladı.

Beyaz et ihracatının da yeterince yapılamamasının sıkıntı yarattığına dikkati çeken Çalışkan, şunları kaydetti:

''Daralan piyasayı yeniden canlandırabilmek adına fiyatları aşağıya çektik. Ancak, bu üreticiyi memnun etmeyecek, sadece stoklardaki ürünlerin tüketimine yönelik ve piyasayı canlandırmak için yapılan bir hareket olacak. Tüketimi cazip hale getirmek amacıyla fiyatlarda yüzde 15-20 oranında indirim yaşanıyor. Bu indirim, Temmuz ayına kadar sürecek. Çünkü, geçen gün İstanbul'da bir araya gelen sektör temsilcileri, 3 Temmuzdan itibaren tavuk fiyatlarının minimum yüzde 15 artırılması kararını aldı. Aynı zamanda üretim miktarı da yüzde 15-20 civarında aşağı çekilecek.''

Çalışkan, fiyatların tüm piliçte 3,75 YTL'den 3,30 YTL'ye, but ve göğüste 3,75 YTL'den 3,40 YTL'ye, parça piliçte 3,50 YTL'den 3,00 YTL'ye, bonfilede 5,50 YTL'den 5 YTL'e, kanatta 5 YTL'den 4,50 YTL'ye gerilediğini bildirdi.

Çalışkan, turizm mevsiminin başladığını, ancak, sektörde bu duruma paralel tavuk tüketiminde beklenen canlılığın henüz gerçekleşmediğini anlattı.

Bu yıl turizm sektörünün de geçen yıla oranla canlı geçeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Çalışkan, ''Umudumuzu yitirmemeye çalışıyoruz. Geçen yıl tüm yoğunluk seçime endekslenmişti. Satışımız olmamıştı. Önceki yıl ise kuş gribi vakaları gündemdeydi. Tam 'bunların hepsini atlattık, Türk halkı, gönlü daha rahat tatile çıkacak' derken, siyasi belirsizlikler, düşük faiz oranları nedeniyle artan kredi borçlanmaları turizm sektörünü de beklediğimiz ölçüde canlandırmadı, bu da tavuk satışlarına yansıdı'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2008 Pazar 11:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?