30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tekel’e büyük yatırım

Tekel’i satın alan BAT, en gözde markası Tekel 2001’in yanı sıra, pazar payı yüksek tarihi markalar Samsun ve Maltepe ile Tekel 2000’e yatırım yapacak 

Tekel’in sigara bölümünü 23 Şubat’taki ihalede 1.7 milyar dolara alan British American Tobacco (BAT) devralma için hazırlanırken, bir yandan da 140 yıllık bu markayı nasıl ayağa kaldıracağının planlarını yapıyor. Şirketin gündeminde Tekel’e büyük yatırım planı var. Tekel’in ürettiği ve Türkiye’de tek markada pazar payı en yüksek sigara olan Tekel 2001 dahil, ‘tarihi’ Samsun ve Maltepe markaları da şirketin gözdesi.

‘6 fabrika bize geçiyor’
BAT, Kurumsal İletişimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay’ın verdiği bilgiye göre şu sıralar yatırımın ne kadar olacağına ilişkin çalışma yapılıyor.
Kurumun bazı fabrikaları, tesisleri yenilenecek. Bazı fabrikalarının kapatılması gündemde. Turagay, “Tekel’e verilen para Türkiye’ye güvenin ifadesi. Bu kuruluşa ciddi yatırım yapacağız” dedi. Turagay şöyle konuştu: 

“Toplam 6 fabrika bize geçiyor. Malatya, Adana ve Bitlis fabrikaları faal değil. Bunları kapatılabilir. Program 1-2 ayda şekillenir. Devirle birlikte Tekel’in parasını peşin ödeyeceğiz. Arkasından yatırım programı başlayacak. Bizim payımız yüzde 7’ydi.
Tekel’in payı yüzde 28. Toplamda yüzde 36’ya gelerek Türkiye pazarının en büyük ikinci oyuncusu olduk. Türkiye’de en çok satan sigara markası Tekel 2001.
Bu sigaranın toplam pazar payı yüzde 13. Tekel 2000’in payı yüzde 3 civarında. Maltepe ve Samsun, Türkiye’nin tarihi markaları. 

Bu markaların pazar kayıplarını durdurmak istiyoruz. Maltepe’nin pazar payı yüzde 3, Samsun’un 6 civarında. Bunlar Tekel’in en önemli markaları. 140 yılık ‘Tekel’ adını koruyacağız. Tekel’in Türkiye çapındaki dağıtım ağı bizim için büyük avantaj.”

Kayıtdışılık yüksek
Turagay’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de 110 milyar adet sigara tüketiliyor. Toplam pazarın yüzde 6 -7’si civarında bir kayıtsız sigara girişi var. Kayıtdışı sigara tüketimi Güneydoğu’da yüzde 20’leri buluyor.
Kaçak sigara ağırlıkla Kuzey Irak’tan geliyor. Güney Kıbrıs ve Çin’den giriş de var.

‘Yasaktan kayıp yüzde 5 olur’
Türkiye’de 18 yaş üstü nüfusun yüzde 38’i sigara içiyor. Başka bir ifadeyle 48 milyon yetişkin nüfusun 18 milyonu sigara tüketicisi. Türkiye sekizinci büyük sigara pazarı. Bu rakam istikrarlı. Yasaklara rağmen aşağı doğru bir iniş gözlenmiyor. Turagay, “Yasaklar konusundaki araştırmalar başlangıçta toplam pazarda yüzde 10’luk daralmaya yol açıyor ama sonra zamanla tekrar bu kayıp geri geliyor.
Türkiye’de yüzde 5 azalma bekliyoruz. Çünkü Türk insanı dışarıda vakit geçirme zaman uzunluğu yüksek bir toplum” dedi.
BAT’ın Türkiye pazarına 1932 yılında girmek istediğini ama reklam yasakları nedeniyle bu planın gerçekleşmediğini anlatan Turagay, şirket hakkında şu bilgileri verdi:; 

“İzmir-Tire’deki fabrikamız 350 milyon dolarlık bir yatırım. 17.5 milyar adet kapasitemiz var. BAT, dünya genelinde ikinci büyük sigara şirketi. 40 ülkede 47 fabrikası var. 55 bin çalışanıyla 180 ülkede faaliyet gösteriyor. Tekel’le gelen markalar hariç 300 markası var. 50 ülkede pazar lideri.”

Millliyet
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 17:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?