20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Tekstil gemileri yaktı!

"Dayanacak gücümüz kalmadı, battık" seslerinin yükseldiği tekstil ve hazırgiyim sektörü, hükümetin söylemden eyleme geçmesi için bildiri yayımladı. 

İzmir'de dün sektörün geleceğini tartışmak için bir araya gelen sektör temsilcileri açıkladıkları bildiride öncelikli olarak tekstilin "hassas sektör" ilan edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mevcut durumu ve çözüm önerilerinin anlatıldığı bir çalışmayı da daha önce hükümete sunduklarını belirten sektörün gözü 18 Ağustos'ta yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından çıkacak kararda. Toplantıda düşük kur, enerji ve istihdam konusundaki sorunları sıraladıkları çalışmanın dikkate alınmasını bekleyen sektör, çıkacak karara göre eylem kararını açıklayacak. 

Enflasyonla mücadele programına yönelik eleştirilerin de yer aldığı bildiride "Üretimi ve ihracatı destekleyen sadece enflasyon endeksli değil cari açığı düşürmeye ve büyümeye endeksli yeni bir program olması gerekir" denildi.

İhracata gerek bile kalmadı
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi tarafından okunan bildiride, mevcut şartlar içinde üretim ve ihracat yapan birisinin sabah işine gitmesine gerek olmadığı belirtilerek "Çünkü ne üretirseniz üretin üstüne rekabet edecek fiyat yazmanız mümkün değil. Maliyetler önce tahammül sonra da akıl sınırlarını aştı" denildi. İhracat yapmaya gerek olmadığı belirtilen bildiride bir ay sonra ele geçen paranın kur farkı yüzünden vergi ve kullanılan elektriği karşılamaya yetmediği ifade edildi. 

Bildiride şu ifadelere yer verildi: "Bütün ömrümüzü verdiğimiz işyerlerini bir gecede kapatıp sahil kasabasına yerleşemeyiz. Yüzlerce hatta binlerce çalışanın gözünün içine bakılarak 'Ben ithalatçı oldum, hadi size kolay gelsin' denilemez. Yıllardır mal verilen müşterilere de 'Elektrik parasını ödeyemiyorum, kusura bakmayın' demek mümkün değil. Sorunun tekstil sorunu olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'nin sanayi üretimi ayağını gazdan çekti. Acil bir şeyler yapılmazsa sektör biraz daha gidip tamamen duracak."

1 dolar 1 YTL tehlikeli bir hayal
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da yaptığı konuşmada, AK Parti'ye açılan kapatma davasından sonra Türkiye'nin akıl tutulması yaşadığını, gündemlerden uzaklaştığını belirterek "Fakat hemen arkasında akıl dışı başka bir duruma doğru sürüklenmeye başladı. Kurlardaki hareket, aşağıya doğru serbest düşüş, birtakım hayalperestlerin 1 doların 1 YTL olacağına ilişkin hayali hedefleri gündeme getirdi. Bu, çok tehlikeli bir hayal. Türkiye için kurdaki belli bir yer kırılma noktasıdır. Verilecek karardan 70 milyon ekilenecektir" dedi. Üretici ve ihracatçıların sıfır faiz ile mal alamadığını ancak bu şartlarda bankaların tüketici kredisi vermesinin Türkiye'de para politikasının çöktüğünü gösterdiğini aktaran Satıcı, "Para politikası iflas etmiştir. Ciddi bir restorasyona ihtiyaç vardır" dedi.

Düşük kur bizim kenemiz
Merkez Bankası'ndan faizlerin düşürülmesini isteyen Satıcı, "Yüksek faiz üretimin ana düşmanı, yüksek faizin olduğu yerde üretim olmaz" dedi. 18 Ağustos Pazartesi günü yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında sektörün sorunlarının gündeme geleceğini söyleyen TİM Başkanı buradan bir sonuç elde edilmediği takdirde eylemin gündeme geleceğini belirterek "Asgari ücretin lağvedilmesini istiyoruz. EKK'dan çıkan karara göre adım atacağız" dedi. 

İTHİB Başkanı İsmail Gülle de "İhracatçının, işadamının eylemi kolay olmuyor. Buna kalmadan çözüm olmalı. Burada herkesin beklediği, bir can suyunun verilmesi. Türkiye'de kene salgını var; bizim kene salgınımız da düşük kur, işletmelerin kanını emiyor, bu da işletmelerimizi güçsüz bırakıyor. İnşallah bu seferki Kırım Kongo değildir" açıklamasını yaptı.
Ege Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi de 18 Ağustos'taki toplantıda beklentilerinin yüzde 50'sinin gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Sektörün beklediği acil çözüm önerileri
* Tekstil sektörü hassas sektör ilan edilmeli.
* Ekonomik program gözden geçirilsin.
* Anadolu'daki üretim havzaları desteklenmeli.
* Diğer illerden gelecek işletmelerin taşınma maliyetlerine destek verilmeli.
* Doğal küme modellerine önem verilmeli.
* Asgari ücret kaldırılmalı ya da bölgesel asgari ücret uygulaması kaçınılmaz hale geldi.
* Üretimin üzerindeki enerji maliyetleri bir an önce dünya standardına çekilmeli.
* İşçilik üzerindeki vergi yükleri dünya standartlarına çekilmeli.
* Eximbank'la ilgili düzenlemeler yapılarak etkin olması sağlanmalı.

ŞİMŞEK'E 'İTALYA' ELEŞTİRİSİ
Bildiride, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen ayki "Türkiye tekstil sektöründe İtalya gibi ülkeleri geri bırakabilecek kapasiteye sahip" şeklindeki açıklamasına yönelik de eleştiriler yapıldı.
Bakan Şimşek'in İtalya'yı örnek göstermesine karşı çıkılan açıklamada, "İtalya bu noktaya gelirken benzeri görülmemiş mevzuat kolaylıkları ve teşvik programlarıyla desteklendi. İtalya'nın her kenti bir sanayi şehri ise o bölgeler belli bir planlama sonucuydu" denildi. Tekstil ve hazırgiyim sektörünün ekonomi yönetiminden nasihat değil destek istediği belirtilen açıklamada, "Bu haklı ve gerçekçi taleplerin toz duman arasında kaybolması durumunda ihracatçının elinde kendisini anlatmak için eylemden başka yol kalmayacaktır" ifadesi kullanıldı.

tekstilteknik.com
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 19:19:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?