31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tekstilci kömüre döndü

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, doğalgaz zammından sonra maliyetleri düşürmek için sektörde fabrikaların yarıdan fazlasının kömüre geri döndüğünü söyledi. Krizin üstüne sanayicinin doğalgaza bir senede yapılan toplamda yüzde 83'ü bulan zammı taşıyamadığına dikkat çeken Gülle, "Çorlu'da boyahane fabrikalarının yarısı kömüre döndü. Çünkü boyahaneler üretimde buhar kullanırlar. Doğalgazla buharın bir tonunun üretim maliyeti 80 YTL iken, kömürle bunun maliyeti 20 YTL. Şu an kömüre dönüşümü sağlayan kazancılarda altı-yedi ay sıra bekleniyor" dedi.
İTHİB Başkanı Gülle, dün düzenlediği basın toplantısında, krizin sektöre yansımalarını ve tekstilin yıllık performans değerlendirmesini masaya yatırdı. Krizde güvensizlik ortamı nedeniyle bankaların kredileri geri çağırdığını ve yeni talepleri karşılamadığını söyleyen Gülle, "Adeta her gün yumurtlayan tavuğu kesiyorlar" dedi.
Krizin Başbakan tarafından hafif gösterildiğini söyleyen Gülle, hükümeti krize karşı gereken önlemleri almamakla eleştirdi. Şu andan itibaren krizi en az hasarla atlatmanın yollarının aranması gerektiğini vurgulayan Gülle, "Ortada ciddi bir güvensizlik sorunu var ve bunu düzeltebilecek olan hükümettir. Ancak, devletin hala net bir kriz politikası yok" diye konuştu.
Krizde Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası ve IMF gibi finansal kuruluşların kendi yapılarını gözden geçirmeleri gerektiğine işaret eden Gülle, Türkiye'de de yüksek cari açıkla daha fazla ilerleme kaydedilemeyeceğinin anlaşıldığını vurguladı. Sektörün ihracat performansına değinen Gülle, "Senelerdir ihracatta artışlar açıkladık ancak krizle birlikte ekimde başlayan düşüş kasımın ilk 15 gününde de hızlanarak devam etti. Kasım ayının ilk 15 gününde geçen seneye göre yüzde 18'lik düşüş yaşandı. Yıl sonu ihracat hedefimiz 7.4 milyar dolardı ama ancak 7 milyar doları bulabileceğiz" ifadesinde bulundu.

İHRACATÇININ TALEPLERİ
* Doğalgaz ve elektrik zamları geri alınsın.
* Sigorta maliyetlerinde 2009'a mahsus yüzde 25'lik indirim olsun.
* Teşvik kapsamına giren illere iki sene içinde gitme taahhüdü veren firmalar teşvik kapsamındaki illerin olanaklarından yararlandırılsın.
* Teşvikli illerde sektörel eğitim seferberliği başlatılmalı ve beyaz yakalıların da bu bölgelere gelmesi teşvik edilsin.
* Durgunluğa karşı yurtdışı pazarlama faaliyetlerinde 2009'a mahsus olarak destek artırılsın.

Referans
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 17:06:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?