28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Tekstilciler göstermeden vurdu

Tekstilciler aylarca “Çin rekabeti bizi öldürüyor” diye haykırdı. Hükümet KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirdi Ama yetmedi Sektör iki ayda yüzde 20 zamla, piyasadaki dalgalanma ortamında fırsatçılık patlaması yaptı.

Nisan ayında tüketici enflasyonu yüzde 1,34 artarken, giyim ve ayakkabı ana harcama grubunda yüzde 9,19 arttı

Bu artış sektör temsilcileri tarafından yeni sezon malları nedeniyle düzeltme olarak yorumlandı

Ancak, önceki gün açıklanan mayıs ayı enflasyonu ise hazırgiyimdeki enflasyon patlamasının devam ettiğini gösterdi

Mayısta enflasyon genel olarak yüzde 1,88 artarken, giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 10,88 gibi rekor bir oranda arttı... Bu ana harcama grubundaki artışlar, mayıs ayında yıllık rakamın da yüzde 9.86’ye tırmanmasında etkili oldu. Yıllık hedefin yüzde 5 olduğu düşünüldüğünde, mayıs ayındaki sapmanın boyutları daha iyi ortaya çıkıyor.

Öte yandan, bilindiği gibi şubat ayında tekstil ve hazırgiyimde KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu indirim, zor durumdaki sektörün önemli isteklerinden biriydi. İndirim sektörü önemli ölçüde rahatlattı ve iç piyasada canlanmaya neden oldu. Ancak görünen o ki, bu canlanma ve talep artışı aynı zamanda zamları da peşinden getirdi. Bu noktada, mayıs ayı enflasyonunu yorumlayan sektör temsilcileri ise ikiye bölündü:

SEKTÖR DİBE VURMUŞTU

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş: “Hazırgiyim pazarı 2005’te yüzde 12 daralmıştı. Sektör kârsız çalışıyordu ve dibe vurmuştu. Ancak son dönemde piyasanın canlanması talep artışını getirdi. Bu nedenle de, bugün fiyatlar olması gereken seviyeye geldi. Bu fırsatçılık değildir. Zaten hazırgiyim sektörüyle ilgili enflasyonun bu kadar çok düşmesi normal değildi. Son bir yıllık rakamlar da bunu söylüyor. Bu düşüş yavaş yavaş olsaydı daha iyi olurdu. Bundan sonra temmuzda talepte azalma olacağını, ağustosta da piyasanın soğumaya başlayacağını düşünüyorum. ”

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: “Hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar üretim maliyetlerine yansıdı. Ayrıca durgunluk nedeniyle sabit giderler arttı. Bu durumda giderler maliyetlere yansıdı. Ancak giyside sezon mart ayında açılır. İlkbahar ve yaz koleksiyonları martta belirlenir. Bu dönemde yapılan perakende fiyatları nisan ve mayıs ayında da değişmez. TÜİK’in giysi fiyatlarındaki artışlar oldukça ilginç. Acaba rakamları nereden aldı? Çarşı pazardan mı yoksa imalatçılardan mı aldı bu çok önemli. Birleşik Markalar Derneği ve TGSD’yi de yakından takip ediyoruz Buranın üyeleri de herhangi bir fiyat artışına gitmedi.”
Bugün
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 04:38:28
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 11:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?