22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Tekstilciler makinelerini satıyor

Zarar eden iplik tesisleri yabancılara satılıyor. Bazı tesisler ise sökülüp başka ülkelere taşınıyor

Türkiye'nin yaklaşık 1 milyar 700 milyon ton iplik üretme kapasitesi var. Bu kapasiteyle, Türkiye iplik üretiminde Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncü sıraya oturdu.
Kurulu tesisler çalışamadığı için, bu tesisleri işletenler zarar ettikleri için son 2 yıldır tesisler yabancılara satılmaya başlandı. Bir bölümü ise Türkiye'den sökülerek başka ülkelere taşınıyor.
Sanayici Şevket Sürek, Dünya gazetesinde yayımlanan yazısında, son iki yılda Hindistan'dan, Pakistan'dan gelen alıcılara 1 milyon iğlik tesisin satıldığını bir bölümünün de Mısır'a taşındığını söylüyor.
Tahminlere göre, 7 milyon iğlik makine parkı 1 milyon iğlik bölümün yurtdışına çıkmasıyla 6 milyon iğe düştü. 800 binlik open-end kapasitesinde 100 binlik bir kayıp oldu.
Şevket Sürek, bu kapasite kaybının 40 büyük tekstil tesisinin ülke dışına taşınması anlamına geldiğini belirtiyor.

Yerli üretim yok edildi
Sadece iplik üretme kapasitesini kaybetmiyoruz. Bunları Hindistan'dan, Bangladeş'ten gelen alıcılara haraç mezat ucuz fiyatla sattığımız için büyük parasal kayıplara uğruyoruz. İki yılda 750 milyon dolar değerindeki varlığın yabancılara 150 milyon dolara satıldığını tahmin ediyor.
Son olarak Sapanca'daki bir iplik tesisinin satışını örnek olarak gösteriyor. Sapanca'da 25 milyon euro'ya kurulan tesisin makinelerini geçen ay 5.5 milyon euro'ya Hindistan'dan gelenler satın almış.
Sadece ve sadece satılan ve yurtdışına taşınan makineler nedeniyle 8 bin dokuma işçisinin doğrudan işini kaybettiği, 32 bin kişinin ekmeğinden olduğu hesaplanıyor.
Hiçbir sanayici keyif için makinesini satmaz, yurtdışına taşımaya kalkmaz. 750'ye satın aldığı makineleri 15'ten satacak duruma düşmeleri sanayicilerin ne tür güçlüklerle karşı karşıya olduklarının göstergesidir.

Yabancı gelir mi?
Ekonominin esası üretmektir. Yatırım yapacağız, istihdam yaratacağız, üreteceğiz, katma değer yaratacağız, bu katma değer sayesinde ekonomimiz büyüyecek, gelirimiz artacak, refaha kavuşacağız.
Bu olumsuz tablonun nedeni ucuz döviz nedeniyle ithalatın şahlanması, ihracat gelirinin maliyet giderinin altına düşmesidir.
Kendi ürettikleri ipliği değerlendirmek için entegrasyona giden kumaş ve dokuma tesisi kuran sanayiciler, şimdilerde iplik fabrikalarını kapatıp ucuz iplik ithal ederek kumaş ve dokuma tesislerini ayakta tutuyorlar.
49 teşvikli il arasında bulunan K.Maraş'taki iplik fabrikaları bile ucuz ithalat karşısında kapanıyor, yabancılara satılıyor veya başka ülkelere taşınıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir.
Başbakan, bakanlar Türkiye'ye giren yabancı sermayenin büyüklüğünden söz ederken, Türkiye'den kaçan sermayeden ya habersizler ya da önemsemiyorlar.

Güngör Uras/ Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 18:08:22
Güncelleme :17 Aralık 2007 Pazartesi 19:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?