19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tekstilde Çin paniği

Manuela Saragosa
BBC Ekonomi Muhabiri


Dünya Ticaret Örgütü’nce uygulanan kota sistemi gelecek yıl bitiyor. Çin’in tekstil piyasasına hakim olmasıyla, tüm dünyada milyonlarca kişinin işini kaybedebileceği uyarısı yapılıyor.

Gelecek yıl Ocak ayından itibaren Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri, tekstil ve konfeksiyon ürünleriyle ilgili siparişlerini farklı ülkelere bölüştürmek zorunda kalmayacaklar.

Bu uygulamayı gerektiren Dünya Ticaret Örgütü kota sistemi 40 yılın ardından uygulamadan kalkıyor. Serbest Ticaret Sendikaları Konfederasyonu bu değişimin etkilerinin tekstil sektöründe bir devrim niteliğinde olacağını belirtiyor.

Konfederasyon, pekçok iktisatçının da belirttiği gibi, Çin’in tekstil sektöründeki ucuz ve büyük işgücünün rekabeti ortadan kaldıracağını ve pekçok ülkeyi tekstil piyasasının dışında bırakacağını vurguluyor.

Dünya Bankası, 2010 yılına kadar, "Çin malı" etiketinin dünyadaki tüm tekstil ürünlerinin en az yarısında yer alacağı tahmininde bulunuyor.

Ancak Serbest Ticaret Sendikaları Konfederasyonu, bu gelişmenin ardında yatan olumsuzluklara da dikkat çekiyor.

Çin’de işgücünün acımasızca istismar edildiğini, işçilerin çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını belirten Konfederasyon, tekstil sektöründe rekabet etmek isteyen diğer ülkelerin de standartlarını düşürmek zorunda kalacaklarını savunuyor.

Avrupa Komisyonu, geçen ay yaptığı açıklamayla, kota sisteminin ortadan kalkmasının ardından ne tür etkiler yaşanabileceğini belirleyebilmek amacıyla, Çin’in tekstil ihracatının daha yakından izleneceğini duyurmuştu.

Ancak şu ana kadar, uluslararası ticaret kurallarının, ucuz ihraç ürünlerine karşı sağladığı koruma şemsiyesi nedeniyle bu etkilerin çok büyük olmayacağı izlenimi yaratılıyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 12:31:55
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 16:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?