16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tekstilde ‘Narin' polemik

İhracatçıları 'bir bakanın yanında sürekli dolaşıp ithalattan menfaat sağlamakla' suçlayan Halit Narin, tekstil ve konfeksiyon sektöründe polemiğe neden oldu.

Halit Narin'in isim vermeden bazı hazırgiyimcileri ithalattan menfaat sağlamakla suçlaması polemik yarattı.

“Hükümetten bir bakanın yanında sürekli dolaşan, resim veren, daha fazla işyeri kapansın, daha az yatırım yapılsın diye teşvik eden biri var. Ve bu kişi daha fazla ithalat yapılsın, tekstil daha fazla zarar görsün diye çalışıyor. İthalattan menfaat ve kapı arayan bu mantığa artık dur demek lazım. Artık tekstil sanayicilerinin ayağa kalkıp haykırma zamanı gelmiştir” diyen Narin'in sürekli Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birarada olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı'yı adres gösterdiği iddia edildi. Narin'in Mısır'da arazi alarak tekstilcileri birarada toplamayı hedefleyen Satıcı'ya tepki amacıyla bu sözleri söylediği belirtildi.

Satıcı, Narin'in sözlerine karşılık, “Narin muhatabımız değil. Bizi kastetsin veya etmesin, hakkımızda konuşacak kişi o değil. Temsil kabiliyeti açısından boyu yetmez bizi eleştirmeye. Polemiğe girip ölüyü diriltmek istemiyorum. Cevabı tekstilcilere bırakıyorum” cevabını verdi. Ancak polemik burada bitmedi. Narin'in Satıcı'yla birlikte İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nu eleştirdiği de ifade edildi.

Sektörün sahibi değil
Bunun üzerine Orakçıoğlu, “Halit Narin herhalde ithalatla en çok benim mücadele ettiğimi bilmiyor. Biz 1 metre bile ithal kumaş üretmiyoruz. Talihsiz bir açıklama yapmış. 1970'lerden kalma yöntemlerle sektörün sahibi gibi hareket etmesi doğru değil” dedi.

Narin'in daha dikkatli sözler sarfetmesi gerektiğini kaydeden Orakçıoğlu, sektörün eski moda kavgalara değil, dayanışmanın getireceği sinerjiye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Orakçıoğlu, “Halit Abi büyüğümüzdür, biraz daha dikkatli olmalı. Aldığımız bir terbiye var, büyüklerimize her zaman saygı duyarız ama herkes önce kendini bir gözden geçirsin ondan sonra başkalarını eleştirsin. Sektörü savunmak için malzemeye ihtiyacı varsa veririz, bu sözleriyle sektöre zarar veriyor” diye konuştu.

Narin: Kaçak dövüşmesinler
HALİT Narin, TİM Başkanı Satıcı'nın Merkez Bankası'nı hedef alan konuşmalarına karşı çıkarak, “Döviz kurundan yakınan ve gazetelere ilan vererek Merkez Bankası Başkanı'nı hedef gösterenleri anlamak mümkün değil. Madem bu kadar cesursunuz Merkez Bankası'na çatacağınız yerde, neden hükümete ve başbakana hitap etmiyorsunuz? Döviz kuru politikasında bir yanlış varsa bu yanlış hükümete aittir” dedi.

Satıcı ve ilan veren diğer örgüt başkanlarının 'kaçak güreşmemesini“ isteyen Narin, ekonomi ile ilgili bakanlıkların yapısında değişikliğe gidilmesi gerektiğini de vurguladı. Narin, ”Artık ihracat ile ithalat ayrı bakanlık olmalı. Sanayi ile ticaret bakanlıkları da ayrılmalıdır. Ve bu bakanlıkların koordinatörlüğü de bir devlet bakanlığına bağlansın“ önerisinde bulundu.

İSİM VERMEDİ AMA HERKES 'SATICI' DEDİ
Halit Narin, Antalya'da katıldığı seminerde isim vermeden bazı ihracatçıları eleştirdi. Ancak Narin'in sözlerini duyan herkes, “Oğuz Satıcı'yı adres gösteriyor” dedi. Narin ise “Sözlerim yalan mı, onlar da açık olsun” diye konuştu.

SATICI'DAN CEVAP
TİM Başkanı Satıcı, Narin'in eleştirilerini şöyle cevapladı:

"Kendisi doğru muhatapla görüşsün. Önünü kesen mi var? Açıklamaların muhatabı biz değiliz. Maksadını aşan sözler. Narin'in temsil kabiliyeti söylediği sözlerin çok altında. Başka konularda konuşabilir. Her kim olursa olsun, son derece ihtiyatlı ve dikkatli konuşmak zorundadır. Sektör kimin ne olduğunu da gayet iyi bilir. Merkez Bankası'nın yanında taraf olsun o zaman. Hükümete de tavrını ortaya koysun."

Necla Dalan/Vatan Eylem Türk/Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 11:11:42
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 13:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?