25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Telefon görüşmelerinde indirim

Alternatif telekom operatörlerinin en büyüğü olan Koç.net'in Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca ile sektörü ve önümüzdeki dönemde yaşanacakları konuştuk.

- Telekom pazarının büyüklüğü ne kadar?
Halka açık firma sayısı çok az olduğu için çok sağlam verilere ulaşmak zor. Ama 15 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamın içine telefon, GSM, internet, hepsi giriyor.

- Sadece sabit hat pazarının büyüklüğü ne kadar?
8 milyar TL civarında. Ama buna ADSL de dahil. İkisi beraber söylenebiliyor.

- Alternatif telekom pazarında durum nedir?
2008'de bizlerin içerisinde bulunduğu alternatif telekom pazarının büyüklüğü 400-450 milyon TL idi.

- Kaç tane büyük oyuncu var?
Biz varız, Smile var, Tellcom, Superonline ve Milleni.com ve Borusan Telekom var. 44 firma lisans almıştı, 14-15 firma faaliyet gösteriyor. Ama bu saydıklarım pazarın yüzde 80-85'ini tutuyor. Biz yüzde 31 ile pazar lideriyiz bu alanda.

- Krizin alternatif telekom pazarına bir etkisi oluyor mu?
Bizim burada şöyle bir avantajımız var: Biz alternatif hizmet sunuyoruz. Alternatif olduğunuzda en önemli konulardan biri de fiyat. Dolayısıyla bu tip kriz ortamlarında bizim gibi firmaların önemi biraz daha artıyor, kriz bizim için fırsat oluyor.
Ekonomi çok iyi olduğunda sizin sağladığınız indirim oranı çok da önemli olmayabiliyor. Ama ne zamanki marjlar sıkışıyor, o zaman harcamalara daha dikkat etmeye başlıyorsunuz. Kriz ortamı bize bu anlamda bir avantaj sağlıyor çünkü fiyat avantajımız var.

- Alternatif telekom pazarı şehir içi görüşmelere de açılacaktı. Orada süreç ne durumda?
Aslında geçen sene Resmi Gazete'de yayımlanmıştı ama daha sonra yürütmesi durduruldu. 3-4 ay önce de herkes masanın etrafına oturdu ve yeni bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik şu anda Bakanlar Kurulu'nda. Onaylandıktan sonra Koç.net olarak belirlenen lisans bedelini ödeyip şehir içi hizmeti vermeye başlayacağız.

- Hemen başlayabilecek misiniz?
Bugün lisansımız olsa bugün gireriz. Herşeyimiz hazır.

- Alternatif telekom pazarının şehir içi görüşmelere açılması ne avantaj sağlayacak?
Bir kere pazarın büyümesi açısından çok önemli. Siz şirket de olsanız şahıs da olsanız konuşmaların yüzde 65-70'i şehir içi telefon görüşmelerinden oluşur. Alternatif telekom sektörü ilk başladığı zaman, 1-2 senede geçiş sürecinin tamamlanacağı düşünülüyordu. Ama süre çok uzadı. Biz lisansları 2004 senesinde aldık, şehirler arası ve milletler arası hizmet vermeye başladık, beşinci senede de şehir içi operatör hizmeti vermeye başlamış olacağız.

Bir de şöyle bir avantaj sağlayacak: Bu hizmet çok iyi anlatılamadığı zaman müşteri çok daha fazla indirim bekliyor. Mesela ben sizin şehirlerarası, milletlerarası ve GSM'e yönelik konuşmalarınızda büyük bir indirim yapıyorum ama sizin toplam faturanıza ben maalesef fazla etki edemiyorum.

Çünkü oradaki ağırlık zaten şehir içinde. Bu şehiriçine kapalılık süreci algı olarak da telekom işinin önünde engel oluyordu Sizin bir adım daha ileri gitmenizi ve daha fazla kitlelerin kullanmasını engelledi. Bu durum şirketlerin de ufak kalmasına neden oldu. Çok daha büyük bir pazara gidebilmek varken çok daha sınırlı bir alanda hizmet verdik. Bundan sonraki aşama hem tüketici hem de alternatif telekom firmaları açısından iyi bir süreç olacak.

- Pazar ne kadar büyür?
Oldukça büyüyeceğini öngörüyorum. Daha geniş kitlelere o indirimi gösterebilir hale geleceksiniz. Bugün kullanıcı sayısı yüzde 10 ise, ileride yüzde 50'lere çıkacak. Dünyadaki oranlar da böyle zaten. Dünyada serbestleşme olmuş tüm ülkelerde ana operatörlerin pazar payı yüzde 50-60 civarında. Bir yarısı ise dışarı gitmiş vaziyette. Bizde ise alternatif telekom operatörlerinin pazar payı oranı henüz yüzde 5'lerde. 

Şehir içi görüşmelerde ne kadar indirim olacak?
Tahminim yüzde 15-20 ucuzlama olacak. Net rakamı lisans çıktıktan sonra göreceğiz.
Esasında bunun bir sonraki adımı da şu olacak: Siz sabit bir ücret ödeyeceksiniz, istediğiniz kadar konuşacaksınız... Çok yakında buraya gidecek.

- Siz böyle birşey yapacak mısınız?
Bizim en önemli ürünlerimizden biri bu olacak zaten. Belirli bir sabit ücret karşılığında sınırsız konuşma ve internet kullanımı sağlayacağız. Hepsine tek bir para ödeyeceksiniz.
Bundan bir süre sonra da tek para ödeyip karşılığında televizyon da seyredeceksiniz. İşte o zaman asıl rekabet başlayacak. Biz zaten bu sebeple BİRİ markasıyla bireysel tarafta bir hareket içerisine girdik. Dünyanın gittiği yeri iyi analiz etmek lazım. Dakika ücretim şu kadar, internet ücreti bu kadar, öyle bir sistem olmayacak artık.

- Pazar payında nasıl bir değişim olacak?
Şu anda alternatif telekom operatörlerinin payı yüzde 5 civarında. Bizim tahminimiz ilk sene bu oran yüzde 8.5'lara çıkar.

- Avrupa'daki orana gelebilir miyiz?
Bizim 2013'e göre yaptığımız projeksiyonda halen daha Avrupa'nın geldiği orana gelemeyeceğiz. Onların yarısına gelebiliriz. Yani yüzde 25 civarında bir pazar payı olur.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 11:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?