15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Telekom'un 2007 taksidi

Türk Telekom’un 2007 taksidini halk ödeyecek... Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk Telekom'a, yaptığı son tarife değişikliklerinden dolayı Danıştay'da haksız rekabet davası açtı. 

Türk Telekom'un yaptığı tarife değişikliklerinin ardından kasasına 2007 yılında 727 milyon dolar (vergiler dahil 965 milyon dolar) para gireceğini ileri süren TELKODER yöneticileri tarife değişikliği geri alınmazsa lisans alan 35 UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri) şirketinin 3 ila 6 ay arasında ya sektörden çıkacağını ya da iflas edeceğini açıkladı. Türk Telekom'un cebine girecek 965 milyon dolara dikkat çeken yöneticiler, Türk Telekom'u satın alan Oger Telekom'un özelleştirme nedeniyle yıllık ödemesi gereken 1 milyar dolara yakın taksidi bu yolla rahatlıkla ödeyebileceğini dile getirdiler. TELKODER yetkilileri "Oger Telekom, Türk Telekom için 5 yıl boyunca, her yıl için 1 milyar dolar ödeme yapacak. Bu parayı da halka ödetecek" dedi.

TELKODER yetkililerinin verdiği rakama göre, sabit ücret fiyatlarına yapılan zam, Türk Telekom'un gelirlerinde 252 milyon dolar bir artış anlamına geliyor. Hesaplamalara göre, HesaplıHATT'a verilen 100 kontörün ise gece tarifesine kaydırılmasının konuşmaları yüzde 20 azaltacağı ve bu sayede Türk Telekom'un kasasına 88 milyon dolar daha gireceği belirtiliyor. UMTH şirketlerinin sektörden çıkmasıyla birlikte bu şirketlerin pazardan aldığı 153 milyon dolar da Türk Telekom'un cebine kalacak.

DURUMA MÜDAHALE EDİLMESİ GEREK

Bütün bu rakamlar toplandığında ortaya 965 milyon dolar çıkıyor. Tarife değişikliklerinin tamamen telekom şirketlerini iflas etirmek üzere tasarlandığını ve haksız rekabet yarattığını dile getiren yetkililer, "İki yılda sektöre 250-300 milyon dolar arasında para yatırıldı. Bu lisansları 35 kuruluş aldı. Bugüne kadar 2 bin kişi şirketlerde istihdam edildi. Rekabet Kurumu ve Telekomünikasyon Kurumu bu duruma müdahale etmeli" diye konuştu.

CİRODA YÜZDE 15 ARTIŞ

Türk Telekom, 2006 yılında vergiler hariç 6,1 milyar dolar ciro elde etti. Bu rakam vergiler hariç 4,6 milyar dolardı. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’ne göre yapılan zamların ardından, Türk Telekom'un 2007 yılı cirosunun 7 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Bu da yapılan tarife değişiklikleriyle yüzde 15 zam yapıldığı anlamına geliyor.


Evrim ERGİN/Akşam
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 10:39:14
Güncelleme :1 Şubat 2007 Perşembe 14:13:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?