29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Temel atma' şovuyla yanıt


‘Enerjide bir şey yapılmıyor’ diyenlere yanıt olarak 61 hidroelektrik santralın ‘temel’i 4 bakanla ve 5 bölgeden canlı yayınla atıldı. Ancak projelerden bazılarının uzun süre önce başladığı ortaya çıktı


Dört bakan, çok sayıda bürokrat ve AKP’li milletvekilinin katıldığı görkemli bir törenle, bazısında gerçekleşme oranı yüzde 77’yi bulmuş 61 hidroelektrik santralının (HES) temeli atıldı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, ‘Enerjide hiçbir şey yapılmıyor’ diyenlere, törenin örnek olarak gösterilmesi gerektiğini söyledi.
DSİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve çok sayıda AKP’li milletvekili katıldı.

Cari açık değil cari kaçak’
Sahneye yerleştirilen ekranlardan beş noktadaki tören eşzamanlı olarak gösterilirken, temel atma sırasında canlı bağlanılan alanların yanısıra, sahnede bulunan bakanlar da konfeti yağmuruna tutuldu.
Törende konuşan Enerji Bakanı Güler bu projenin ‘Enerjide hiçbir şey yapılmıyor’ diyenlere bir örnek olarak gösterilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu projelerin toplamının yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu belirten Güler, bu paranın 1 kuruşunun bile devletin kasasından çıkmadan, tamamen özel sektör marifetiyle yapılacağını vurguladı.


Çiçek ise törende yaptığı konuşmada bu yılki enerji ithalatının 52 milyar dolara ulaşmasının cari açık anlamına geleceğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Ben buna ‘cari kaçak’ diyorum. Bu kaçağı kesemezsek önümüzdeki sene 62 milyar dolar da olur. Kazan kazan ver petrole. Biz bu 52 milyar doları altyapıya, sağlığa, eğitime ayırsaydık, bugün milli gelirimiz bu rakamların çok üzerinde olurdu.”

Avrupa Yatırım Bankası’ndan 2 şube
Bakan Şimşek de enerji piyasası reformunun altyapısının hazırlandığını söyledi. Türkiye’nin 2040’lı yıllarda G-7 ülkelerinin bazılarını geride bırakabilecek bir potansiyeli olduğunu kaydeden Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’de iki ofis açacağını ve en az 8 milyar euro’luk bir kaynak sağlayacağını belirtti.
EPDK’nın web sitesinde yer alan verilere göre, temeli atılan santralların birçoğunda inşaat oldukça ilerlemiş durumda. Ocak ayı itibarıyla Çataloluk HES’te gerçekleşme oranı yüzde 77.4. Koyulhisar, Yavuz, İncesu, Erkenek, Uzundere I, Uluabat Kuvvet Tüneli, Çamlıkaya ve Akocak projelerinin de yarıdan fazlası tamamlandı.



Toplam yatırım 4 milyar dolar
Yatırımın tamamı özel sektöre ait olan 61 santralın toplam kurulu gücü 2 bin 778 megavat olacak. Atatürk Barajı’ndan daha büyük bir güç oluşturacak yeni santralların toplam yatırım maliyeti 4 milyar doları bulacak. Tamamlandığı zaman yıllık 10 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanan santrallar yapımı sırasında 20 bin kişiye, işletmeleri sırasında da 1500 kişiye istihdam sağlayacak.


Unakıtan: Ormana özel sektörü sokun
Törende yaptığı konuşmada ormanların özelleştirilmesine ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan Bakan Unakıtan şöyle konuştu:
“Ormanları devretmiştik. Milyonlarca hektar orman nasıl işletiliyor? Kendinize göre çok iyi işletiyorsunuz. Bana göre hiç iyi işletilmiyor. Özel sektörü sokun oraya. Gidin bakalım, kuzey ülkelerinde özelleştirilmiş ormanlara bir bakın. Kanada’ya bakın, nasıl yapıyor adamlar?” 

Özel sektörün önündeki engelleri kaldırmanın önemine işaret eden Unakıtan, bürokrasinin mantık değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Unakıtan, “Özel sektörün önündeki engelleri kaldıracağız. Yerli olmuş, yabancı olmuş... ‘İlla yerli yatırım yapsın.’ Olur, gelsin yapsın ama yoksa da başkası gelsin yapsın” dedi. 

Unakıtan madenler konusunda da şunları söyledi:
“Madenleri verin kardeşim, işletilsin. Veriyorsun ama çıkardığı gibi dışarı satıyor. Şunu bir işletip satın. Niye gönderiyorsun Çin’e? ‘Bizim derdimiz var’ diyor.
Neymiş derdin konuşalım. Şunu işlet. İşlet de değer katalım. İşletelim, satalım günah. Elin Çinlisi işletiyor da bunlar gökten zembille mi indi. Katma değeri yüksek ürünleri üretelim.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 16:20:36
Güncelleme :10 Temmuz 2008 Perşembe 16:24:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?