22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Teröre ek ödenek 5.2 milyar YTL

Teröre ek ödenek 5.2 milyar YTL...

Savunma ödeneği yüzde 40 şişti. Dördüncü çeyrekte askere 5.2 milyar YTL ek ödenek çıkarıldı.

Başbakan Erdoğan 13 askerimizin şehit edilmesinden sonra teröre karşı sert önlemler alınacağını söylemiş ve “Şu an sınır ötesi operasyonun tüm gerekçeleri var. Meşru müdafaa hakkımızı kullanabiliriz. Girilmesi gerekiyorsa girilecek. Paraysa para, yetkiyse yetki. İstenilen her şeyi veriyoruz, vereceğiz” diye konuşmuştu

Bütçe incelendiğinde savunma ödeneğinin yüzde 40 şiştiği, terör son dönemde etkisini artırınca dördüncü çeyrekte askere 5.2 milyar YTL ek ödenek çıkarıldığı anlaşıldı. Böylece savunma harcamaları, yine Milli Eğitim ödeneğinin önüne geçti. Diğer taleplerle birlikte 2007 bütçesi de 213.7 milyar YTL'ye çıktı

2007 yılı son çeyreğinde savunma harcamalarına rekor ek ödenek geldi. Yılbaşında Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı ödeneklerinin gerisinde kalan savunma harcamaları başlangıç ödeneğine göre yüzde 40'a yakın artırılarak, en yüksek harcama kalemi oldu. Bütçede Ağustos ayı harcama rakamlarının netleşmesinin ardından, birçok kurum ve kuruluşun başlangıç ödeneğinin yeterli gelmeyeceği anlaşıldı. Böylece toplam ödenek tutarı 9.7 milyar YTL artırılarak, 213.7 milyar YTL'ye çıktı. Merkezi yönetim bütçesinde toplam ödenek tutarı yıl başında 204.9 milyar YTL olarak belirlenmişti.

Yüzde 40 ek ödenek

2007 yılı başında Milli Savunma Bakanlığı'na 13.1 milyar YTL, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesine de 3.1 milyar YTL ödenek ayrılmıştı. Ancak yılın ilk 8 ayında Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, toplam ödeneğinin yüzde 51'ini harcadı. Bunun üzerine her iki kuruma sırasıyla 5.2 milyar YTL ve 115 milyon YTL ek ödenek verilmesine karar verildi. Bu kapsamda toplam bütçe ödenekleri artırılırken, bir yandan da bazı kurum ödenekleri azaltılarak askeri harcamalara kaydırıldı.

Aktarma Maliye'den

Bütçede yeni ödenek rakamları incelendiğinde Maliye Bakanlığı için yılın başında ayrılan 48 milyar YTL'lik ödenek kaleminin de 38.5 milyar YTL'ye indirildiği dikkat çekti. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na ayrılan ek ödeneğin bir kısmının Maliye Bakanlığı ödeneklerinden yapılan aktarmayla sağlandığı anlaşıldı.

Emekli de etkiledi

Öte yandan toplam bütçe ödeneklerinin de artırılmasına neden olan harcama kalemleri arasında Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da ikinci ve 3. sırada yer aldı. Buna göre yılın başında 6.6 milyar YTL ayrılan Sağlık Bakanlığı için 3.1 milyar YTL ek ödenek ayrılarak, toplam ödenek tutarı 9.7 milyar YTL'ye çıkarıldı. Bu artışın yılın başından bu yana, hükümetin yeşil kart ve ilaç giderleri nedeniyle çığ gibi artan sağlık harcamalarından kaynaklandığı belirtildi.

Bu arada Sosyal Güvenlik açıkları nedeniyle yılın 3. çeyreğinde Çalışma Bakanlığı'na da ek ödenek konuldu. Buna göre yılın başında 15.5 milyar YTL ayrılan Bakanlık için 3.5 milyar YTL'lik ek ödenek ayrılarak, toplam ödenek tutarı 19 milyar YTL'ye çıkarıldı. Seçim öncesine yığdığı müteahhitlik işleri nedeniyle başlangıç ödeneğini çoktan aşan Karayolları Genel Müdürlüğü için de bütçeye 1.4 milyar YTL'lik ek ödenek konuldu.

vatan
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 11:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?