16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tesco Kipa kendi mağazalarını açacak

TESCO Kipa’nın CEO’su Simon King, her iddialı şirket gibi organik büyüme dışındaki büyüme yöntemlerine de açık olduklarını, ancak şu anda Migros ile herhangi bir görüşme içinde olmadıklarını söyledi. King, "Migros’a talip misiniz?" sorularına, "Türkiye’deki asıl amacımız öncelikle kendi mağazalarımızı açmak. Uzun dönemde önümüze bir fırsat çıkarsa değerlendiririz, ancak şu anda Migros ile ilgilenmiyoruz, herhangi bir görüşme içinde değiliz" yanıtını verdi.

10 MAĞAZA AÇILIŞI KESİN

Simon King, bu yıl Türkiye’de 150 milyon paundu (yaklaşık 300 milyon dolar) aşkın yatırım yapmayı düşündüklerini, Kipa ile ortaklıklarından itibaren bugüne kadarki yatırım miktarının 1 milyar doları aştığını söyledi. Mağaza sayısı artarsa yatırımın da artacağını belirten Simon King, şunları söyledi: "Her yerde mağaza açmak istiyoruz. Dolayısıyla limit yok. Bu sene içinde 10’dan fazla mağaza açmayı planlıyoruz, mali yıl sonunda önceki yıla oranla yüzde 55 büyüdük, bunun yüzde 40’ı yeni mağazalardan, yüzde 15’i ise mevcut mağazalarla sağlandı. Geçen yıl 7 mağaza açtık, bu yıl da en az geçen yıl kadar büyüme bekliyoruz. 10 mağaza açılışı kesin, bu sayı daha da artabalir."

EN BAŞARILISI TESCO TÜRKİYE: 

Tesco’nun 3 yıl önce Kipa ile yaptığı işbirliği ile Türkiye’de büyük başarılara imza attığını vurgulayan King, Tesco’nun uluslararası en başarılı yatırımlarından birinin Türkiye’deki iştiraki olduğunu, planladıklarından daha fazla büyüme gösterdiklerini ifade etti. Bu hafta içinde Bursa ve Konya’da iki hipermarket açılışı gerçekleştireceklerini dile getiren King, bu iki mağazanın açılmasıyla birlikte Tesco Kipa’nın Türkiye’deki hipermarket sayısının 19’a yükseleceğini kaydetti.

KNOW-HOW GÖNDERİYORUZ: 

Türkiye’de beklentilerin üzerine çıktıklarını belirten Simon King, "Bununla sadece sayıları kastetmiyorum. İlk başta Tesco’nun diğer ülkelerinden Türkiye’ye know-how getirmeyi düşünüyorduk. Ama geçtiğimiz birkaç yılda Türkiye’de öğrendiklerimizi Tesco’nun yurt dışındaki diğer mağazalarına transfer ediyoruz, know-how gönderiyoruz. Türkiye’deki işimiz diğer ülkelerden ve beklentilerden daha hızlı büyüyor" diye konuştu.

300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT: 

Dünyadaki Tesco mağazalarında taze sebze-meyve işinin Türkiye sayesinde çok iyi olduğunu belirten Simon King, Türkiye’de öğrenilen iş yapma yöntemlerini diğer mağazalara aktarmaya başladıklarını, buradan ihraç edilen ürünlerde bir artış olduğunu ve artışla beraber taze sebze-meyve işlerinde iyileşme yaşandığını vurguladı. King, "Türkiye’den ihraç ettiğimiz ürünlerde büyük artış var. Toplam ihracatımız 150 milyon pounda (300 milyon dolar) yaklaşıyor. 2007 ihracat hedefimiz ise 400 milyon dolar" dedi.

Tesco’nun Türkiye dağıtım merkezi modeli ABD’de de kullanılacak

İZMİR Torbalı’da 50 milyon paundluk (100 milyon dolar) bir dağıtım merkezi kurduklarını belirten Tesco Kipa’nın CEO’su Simon King, yeni mağazaları önce bu dağıtım merkezine yakın yerlerde açmak istediklerini söyledi. King, "Tesco, İzmir Torbalı’daki dağıtım merkezi modelini California’da eylül ayında açacağı yeni mağazalarında rakipleri ile rekabet edebilmek için aynen kullanacak. Bu dağıtım merkezi modelini Tesco ekibinde çalışan mühendis ve tedarikçi arkadaşlar geliştirdi. Türkiye’deki iyi uygulamalar diğer ülkelere örnek oluyor" diye konuştu. Türkiye’de geliştirilen modelin gelecekte Tesco’nun diğer ülkelerdeki mağazalarında kullanılacağı belirtildi.

Türkiye’de hedefimiz 2 milyar dolar ciro

İNGİLİZ Tesco’nun geçen yıl dünya çapında 46.6 milyar dolar ciro ve 2.5 milyar dolar kár elde ettiğini kaydeden Simon King, "Hedefimiz Türkiye’de bu yıl 1 milyar dolar, önümüzdeki dönem 1 milyar pound (2 milyar dolar) ciroya ulaşmak. Türkiye’de henüz işin başındayız, büyüme aşamaşındayız" dedi. Türkiye’de de İngiltere veya dünya genelinde elde ettikleri kárlılığa ulaşmanın zaman alacağını ifade eden King, "Biz şu an 3-5 yıl sonrası için yatırım yapıyoruz. Amacımız önce ülke çapında değil, mağazamız olan kentte bir numara olmak" diye konuştu. King, dünyadaki Tesco mağaza sayısının 3 bin 500, çalışan sayısının 400 bin olduğunu belirtti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 08:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HALİL IP: 88.231.199.xxx Tarih : 1.08.2008 20:10:22

ADAMIN YAPMIŞ OLDUĞU VE YAPMAKTA OLDUĞU DÜŞÜNCELER DİĞER PAREKENDE SEKTÖRÜNÜN ÖNDE GELENERİ OLAN MAĞAZALARIN ÖNÜNDE GELİYOR. BİZİM KENDİ İNSANIMIZ KENDİ VATANINA YATIRIM YAPMAKTAN KAÇINIYOR. AMA DIŞARDAN GELEN ŞİRKETLER BİZİM ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIYOR. 2 MİLYAR DOLARDAN BAHSEDİYOR BUNU YARISINDAN FAZLASINI YAKALAMIŞ ZATEN BELİRTMİŞ OLDUĞU HEDEFİN ÜZEİNE ÇIKACAKTIR BUNA EMİNİM DESTEKLİYORUM.