30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Test sürüşü Bakan Ergün'den

Dünya bor rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına sahip olan Türkiye’de, borla çalışan yerli otomobil de üretildi.

Şimdiye kadar borun kullanımıyla ilgili toplam 334 proje başvurusu yapılırken 101’i tamamlanmıştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) bünyesinde yürütülen proje kapsamında Sodyum Borhidrürlü Yakıt Pilli aracı test etti.

Sodyum Borhidrür Yakıt Pilli Araç projesi, 2009 yılı Aralık ayında başladı. Proje kapsamında araç üzerine entegre borhidrürden hidrojen üreten sistem geliştirildi ve yine araç üzerinde bulunan yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerji üretildi.

Bakan Ergün, hammaddesi bor olan yakıt pilleriyle çalışan araçlar konusunda Türkiye’de önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Günümüz elektrikli araçlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Ancak bu piller araç içerisinde fazla yer kaplıyor ve hacmine göre düşük verimde enerji sağlıyor. Yapılan araştırmalar bor kullanılan yakıt pillerinin mevcut pillere nazaran birçok avantajı olduğunu gösteriyor.”

20 beygirlik motoru var

Ergün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin arazide kullandıkları ağır bataryalar yerine daha hafif ve daha fazla enerji veren bu pillerin kullanılabileceğini söyledi. Tamamen yerli olan araç içinde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Proje için özel olarak yaptırılan tamamen yerli motor ile aracın maksimum hızı 80 km/saat ve menzili 100 km. Araç 1 kg borhidrür ile 35 km yol yapıyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2011 Salı 16:54:19
Güncelleme :8 Kasım 2011 Salı 16:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?