22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Teşvik bölgesel ve sektörel olmalı'

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Büyük, sanayide uygulanan teşvikin bölgesel ve sektörel olması gerektiğini söyledi.

Büyük yaptığı açıklamada, 5084 sayılı yatırım ve istihdamın teşviki aslında hiç kimseyi memnun etmediğini belirterek "Geçtiğimiz hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde bir toplantı vardı. Toplantıda oda başkanları teşvikin bir an önce bitmesini veya bölgesel ve sektörel olmasını arzu ediyorlar. Bu hükümetinde başını ağrıtan bir konu. Bugün Düzce varken kimse gidip teşvikli diğer illere yatarım yapmıyorlar. Şu anda teşvik için Düzce, Uşak, Kütahya ve Osmaniye gibi illere yatırımcı yönlenmiş durumda. Teşvik 49 ilde geçerli ama bundan istifade eden 6 tane ili geçmiyor. 43 tanesi bu teşviki bizden alın diyor. Yani bunlar teşvikli il ama istifade etmiyor. Teşvik aslında bölgesel ve sektörel olması gerekiyor ve DTSO olarak bizde buna destek veriyoruz. Yani artık bu teşvikin iptal edilip bölgesel ve sektörel olması bana göre doğru olur" dedi.

Biran önce teşvik uygulamanını bölgesel ve sektörel uygulanması gerektiğini söyleyen Büyük, "Mesela Erzurum'a yatırımcı gitmiyormuş doğru. Erzurum'a örneğin mobilyacı gitmesin, beyaz eşyacı gitmesin ama mesela hayvancılıkla ilgili bir sektör verilsin, Sivas'a mesela madencilikle ilgili verilsin. Bazı illere tekstille ilgili teşvik verilsin o zaman adaleti sağlar. Bizim OSB'de envai çeşit yatırımcı var. Bu bizi arıtma noktasında, eleman bulma konusunda sıkıntıya sokuyor. Düzce'de orman ürünleriyle ilgili, mobilyayla ilgili teşvik almış olsaydı bugün mobilyada ön plana çıkmış marka olurdu. Bizim OSB de süt sanayi, ısıtma, ağaç, kereste gibi bir çok yatırım var. Yani çok kozmopolit bir konum oldu. Bundan sonra bunu telefi etmek adına bölgesel ve sektörel olmalı. Bir ikincisi Düzce teşvik 5 yıl varsa örneğin Ağrı'da 15 yıl olması lazım. Hakkari'de 20 yıl olması lazım. Burda puanlama yüzde 80 ise orada yüzde 100 olması lazım. İnsanlara yatırım yapmaya cazip kılınması lazım" diye konuştu.

Büyük, ayrıca Düzce'de 5 yıllık teşvik süresinin 1 Ocak 2008 itibariyle geriye doğru işlemeye başlayacağını 2012'de sona ereceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 16:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?