18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Teşvik listesi değişecek

Erdoğan: Milli gelir güncellenecek illere göre teşvik listesi değişecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sisteminde TÜİK’in 2002 sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin temel alındığını hatırlattı ve "Bu endeks, illeri 52 farklı kritere göre sıralıyor. 2010 sonuna kadar güncellemeyi TÜİK bitirecek ve son duruma göre bölgeler tekrar ilan edilecek" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, iktidar milletvekilleri arasında da tartışmaya neden olan teşvik listesiyle ilgili eleştirileri yanıtlayarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2002’deki gelişmişlik endeksini baz almaya zorunlu kaldıklarını, buna karşın adaleti gözettiklerini, hiçbir ili kayırmadıklarını söyledi.

Erdoğan, dün AKP grup toplantısında ekonomik kriz ve paketlerin uygulama yöntemleri konusunda "Krizin şu anda olumluya doğru bir seyir izlediğini görüyoruz. Bu rakamlar krizden çıkma yolunda bize umut veriyor. Ancak hiçbir şekilde tedbiri elden bırakmadık, bırakmayacağız. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketini kamuoyuyla paylaştık" dedi. Bu sosyal-ekonomik gelişmişlik endeksinin 2002 TÜİK rakamları olduğunu hatırlatan Başbakan, "Tabii ki 2002’den bu yana bir güncellemenin yapılmaması üzücü. En geç 2010 sonuna kadar güncellemeyi TÜİK bitirecek ve dört bölge incelenecek, son duruma göre bölgeler tekrar ilan edilecek" diye konuştu.

’Benim ilim neden şu bölgede değil de bu bölgede, bu grupta’ diye soranlar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu soruya şu yanıtı verdi: "Biz bu 4 bölgeyi istatistiki bölge sınıflandırılmasını dikkate alarak yaptık. Belirlemeler, bilimsel veriler ışığında ve uluslararası verilere bağlı yapıldı. İllerimiz 52 farklı kritere göre sıralandırılıyor. Okul sayısından hastane sayısına, öğretmen sayısından doktor sayısına, yol durumundan su durumuna, nüfustan okur yazarlığa kadar tam 52 kritere göre bu sıralama yapılıyor."

Trabzon’la Muş aynı

Erdoğan, sistemin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Önce bütün illerimiz 26 ayrı gruba ayrılıyor. Sonra da endeksin kırılma noktalarına göre 4 ayrı bölge tespit ediliyor. Bu kırılma noktaları dikkate alındığında örneğin Trabzon’la Muş’un aynı bölgede olmasının son derece tabii olduğu zaten görülecektir. İki ilin aynı bölgede bulunması, her sektörde bölgesel teşviklerden eşit şekilde yararlanabileceği anlamına gelmiyor."

Hiçbir ili kayırmadık

"Objektif, bilimsel kriterler kullanarak son derece gerçekçi, makul, adaletli bir ayrıma gittik" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Hiçbir ilimizi kayırmadık, hiçbir ilimize ayrımcılık yapmadık, yapamayız. Bazı sektör temsilcileri çıkıp ’Neden biz teşvik kapsamında değiliz’ diyorlar. Burada da bazı uluslararası anlaşmalar bizi bağlıyor. Gümrük Birliği gibi bizi bağlayan yükümlülükler etkili olmuştur. Yatırımların bir ilden diğer ile kaydırılması konusunda peşin hükümler verilmemesini bilhassa rica ediyorum. Sonuçta yatırımlar ülke dışına çıkmıyor, bu ülkede kalıyor. Adil olarak dağılıyor."

Herkesi memnun etmek mümkün değil

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "Elbette her kesimi memnun etmek mümkün değil" derken, şöyle konuştu: "Nitekim kimi çevrelerden olumsuz açıklamalar da geldi. Çünkü ülkemizde muhalefet, bir şeyi nasıl kaşırız, nasıl bu güzel adımlara gölge düşürürüz, bunun gayreti içinde olmuştur. Şöyle bir incelediklerinde kendi ilgililerinin çevrelerinin de bu yatırımlar içinde yer aldığını görürler. Ama gerçeği söyleyemezler."

Hamdolsun Hazine yardımı yetiyor, elinde dosyası olan hukuka taşısın

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Feneri e.V. yolsuzluğunda AKP’ye kaynak aktarıldığı iddialarına "Partimizin kasasına giren her kuruş sitemizde her gün açıklanıyor. Biz teberru (bağış) ağırlıklı çalışan bir parti değiliz. Hazinemizden gelen yardım hamdolsun çalışmalarımızı fazlasıyla karşılıyor" yanıtını verdi. Erdoğan, bu konuda şunları söyledi:

Temcit pilavı gibi

AKP’ye yönelik edep ve adap sınırlarını zorlayan, nezaket sınırlarını aşan, demokrasi hukukunu hiçe sayan bir kampanyanın başlatıldığını görüyoruz. Muhalefet partilerimiz bir üslupsuzluk ve nezaketsizlik içinde. Aylardır, hatta yıllardır bizimle uzaktan yakından ilgisi olmayan iddiaları temcit pilavı gibi gündeme taşıyorlar.

Elinde dosya olan mı var, onu hemen hukuka taşısın. Anayasa Mahkemesi’nin tespit ettiği 1 trilyon liralık usulsüz harcamanın hesabını veremediler. Hazine’den aldığın bu parayı ne yaptın, nereye harcadın? Bunu görmeyeceksin, açıklamayacaksın, ondan sonra yavuz hırsız ev sahibini bastırır anlayışıyla hareket edeceksin. Şimdi kalkmışlar bize çamur atıyorlar. Attığınız çamurlar bizim üzerimizde tutmaz, durmaz, bizi kirletmez.

Bağış geliri az

Partimizin kasasına giren her kuruş sitemizde her gün açıklanıyor. Çıkan para her gün açıklanır. Ne, nerededir, bellidir. Biz teberru (bağış) ağırlıklı çalışan bir parti değiliz. Zira Hazinemizden bize gelen yardım, çalışmalarımızı hamdolsun zaten fazlasıyla karşılıyor.

Bize para basıp bol keseden dağıttılar diyebilirler mi

TAYYİP Erdoğan, kaynakla ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: "Arkadaşlar şu 6.5 yılda hiç karşılıksız para basıldığını duydunuz mu? Ama bizden önceki dönemlerde bunu hep yaptılar. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle aldılar. "

Hububat fiyatı eleştirisine sert çıktı

KARAMAN Milletvekili Mevlüt Akgün "Maliyetler çok yükseldi, tarımda enflasyon da çok yüksek" deyince Başbakan Erdoğan "Nereden çıkarıyorsun, hesap bilmiyor musun. Enflasyonu takip etmiyor musun? Girdi fiyatları düştü" dedi.




 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 19:24:46
Güncelleme :12 Haziran 2009 Cuma 15:15:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?