28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

The Times: Gaz fiyatı için Türkiye hakeme gidebilir

İngiliz The Times gazetesi, Rusya'nın 'doğalgaz fiyatını yükseltme kampanyası'na Türkiye'yi de kattığını ve Türkiye'nin bu konuda uluslararası hakeme gidebileceğini yazdı.

İngiliz The Times gazetesi, Gazprom'un doğalgaz fiyatlarını artırabilmek için yürüttüğü kampanyayı, Bulgaristan, Moldova ve Türkiye'ye genişlettiğini öne sürdü. Gazetede, 'Gaz kavgası yayılırken Gazprom, üç ülkeye daha baskıyı artırdı' başlığı ile verilen haberde, "Botaş, mevcut 273 dolarlık fiyatının fazla yüksek olmasından yakınıyor" denildi.
Gazprom'un mevcut mal değişim sistemine son verilmesi talebinin Bulgaristan tarafından 'kabul edilemez' olarak nitelendirildiğini belirten gazete, Gazprom'un Yunanistan ve Türkiye dahil olmak üzere, üçüncü ülkelere yapılan gaz satışı için Bulgaristan'a transit ücretini nakit ödemek istediğini, bunun karşılığında da Bulgaristan'dan, aldığı gaz için piyasa fiyatları düzeyinde ödeme talep ettiğini kaydetti.

'Türkiye hakeme gidebilir'
Moldova'ya gaz sevkiyatının askıya alındığına ve Gazprom'un bu ülkeye sağladığı gazın fiyatını bir kat daha artırmayı amaçladığına dikkat çeken gazetedeki haberde şöyle denildi:
"Türkiye de Gazprom ile anlaşmazlıkta uluslararası hakemliğe başvurabileceğini söyledi. Türk gaz şirketi Botaş, bin metreküp başına 273 dolar olan mevcut fiyatın fazla yüksek olmasından yakınıyor."

'Ukrayna'da amaca ulaştı'
Gazete, haberinde Gazprom'un stratejisini değerlendiren UFG adlı Moskovalı aracı kuruluş yetkililerinden Christopher Granville'in görüşlerini de aktardı. Granville' göre, Gazprom Ukrayna ile ilgili olarak Ukrayna'ya sattığı gaz fiyatlarını artırmak ve Ukrayna pazarı üzerinde daha çok kontrol elde etmek amacında ve bu amacına da ulaştı.
Gazprom'un Ukrayna ile üzerinde anlaşmaya vardığı 93 dolarlık fiyatın sadece 2006 yılının birinci yarısında geçerli olacağına işaret eden Granville, Türkmenistan'ın gaz fiyatını artırması halinde bu artışın Gazprom tarafından Ukrayna'ya yansıtılacağını vurguladı. n ANKA
ABDULLAH KARAKUŞ
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 12:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?