16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

THY Başbakan'a uçak alıyor

Türk Hava Yolları (THY), Başbakan’ın gezilerinde kullanması için Amerikan Gulfstream şirketinin imalatı G550 tipi özel iş jeti alıyor.

Liste satış fiyatı 51.7 milyon dolar olan uçak, THY tarafından Başbakanlık adına satın alınıp oluşturulacak havuz sistemi ile Başbakanlığın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’na da hizmet verecek. THY’nin İMKB’ye gönderdiği açıklamaya göre Gulfstream, G550 tipi uçağı 2009’un ilk çeyreğinde teslim edecek. Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan işadamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550’ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor.

THY’YE ÖNCELİK TANINDI: Uzun menzilli iş jetleri arasında en iyi satan modellerden biri olan G550’lerde normalde şu an sipariş verilse bile 2011’in üçüncü çeyreğinde sıra bulunuyor. Ancak Gulfstream şirketi, THY’ye uçağın hükümet uçuşlarında kullanılacağı için öncelik tanıyarak teslimatın 2009’un ilk çeyreğinde yapılmasını sağlayacak.

EN UZUN MENZİLLİ: Menzili 12 bin 501 kilometre olan uçak, Ankara çıkışlı Batı’da ABD’de Los Angeles’a, Doğu’da da Avustralya’da Darwin’e hiç inmeden uçabiliyor. Koltuk kapasitesi 14-18 arasında değişen uçak, yolcularına uzun menzilde konforlu bir uçuş sunuyor. Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebilirken, tüm koltuklar 180 derece yatarak, yatak olabiliyor. İç tasarım konusunda Gulfstream’le beraber çalışan Başbakanlık ve THY yetkilileri, G550’nin 18 koltuklu olmasına karar verdi.

GELİŞMİŞ SİSTEMLER: Uçakta bir çok gelişmiş özel sistem bulunuyor. Bunlardan biri de EVS olarak adlandırılan "Yükseltilmiş Görüş Sistemi." Burunda bulunan özel kızılötesi kamera sistemi ile gece, sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda mükemmel görüş pilotların önündeki ekranlara veriliyor. Uçakların geceleri, aydınlatması düşük havalimanlarına, her türlü hava şartında emniyetle inmesi sağlanıyor.

UÇAK HAVUZU KURULACAK: Gulfstream G550 tipi uçağın da Türkiye’ye getirilmesiyle hükümet uçak-helikopterleri için havuz sistemine geçilecek. Uçak havuzundan Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve diğer bakanlar da yararlanacak. Uçakların bakım, onarım ve diğer ihtiyaçları THY tarafından karşılanacak. Uçakların kullanım giderleri ve diğer masraflar, kullanan makama fatura edilecek. Havuzda, yeni alınacak uçağın yanı sıra ANA, ATA, GAP uçakları ile halen Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Sikorsky S-92 TC-OBA helikopteri de bulunacak.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ 

Uçak, Ankara’dan havalandıktan sonra Los Angeles’a kadar hiç yakıt almadan ve yere inmeden uçabiliyor.

Menzili:

12 bin 501 km

Seyir Yüksekliği:

15 bin 545 metre

Maksimum Kalkış Ağırlığı:

41 bin 277 kg

Yolcu Kapasitesi: 14 ila 18 arasında değişiyor

Gövde Uzunluğu: 29.4 metre

Yükseklik:

7.9 metre

Kanat Açıklığı: 28.5 metre

Kabin Uzunluğu: 15.3 metre

Kabin Yüksekliği: 1.88 metre

Kabin Eni:

2.24 metre

Hürriyet/Tolga Özbek-Eray Erollu
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 13:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?