16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

THY'de grev kapıda

Ayçin, "Bu ayın ortalarında grev kararını asacağız'' dedi.


Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY ve Teknik A.Ş ile yaklaşık 11 bin 300 üyeleri adına yürüttükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar anlaşmaya varılamadığını belirterek, ''Mevcut şartlarda bir değişiklik olmazsa, büyük bir olasılıkla, bu ayın ortalarında grev kararını asacağız'' dedi.

Ayçin, işveren tarafının 4 Temmuzda getirdiği yeni teklifi de kabul etmediklerini ifade etti.

Toplu iş sözleşmesi sürecine atanan resmi arabulucunun raporunun şimdiye kadar gelmesi gerektiğini, ancak hala raporun kendilerine ulaşmadığını bildiren Ayçin, kanuna göre, raporun kendilerine ulaşmasının ardından 6 gün bekleyeceklerini, hala uzlaşma olmazsa grev kararını asacaklarını anlattı. Ayçin, ''Mevcut şartlarda bir değişiklik olmazsa, büyük bir olasılıkla bu ayın ortalarında grev kararını asacağız'' dedi.

Son 3 yıldaki kayıplarının yüzde 23.9 olduğunu ve bu yüzden birinci 6 ay için bu oranda zam istediklerini bildiren Ayçin, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de gerçekleşen enflasyon ile yüzde 5 zam talep ettiklerini belirtti. İşverenin, son olarak ücretlere 1 Ocak 2007'den itibaren yüzde 10 önerdiğini ifade eden Ayçin, 1 Ocak 2008'den itibaren ise 2007 yılında gerçekleşecek enflasyon kadar zam teklif ettiğini hatırlattı.

''THY'nin, son 2 yılda a'dan z'ye, tüm faaliyet kalemlerinde büyük atılım kaydettiğini, bunun bazı kalemlerde yüzde 50'yi, bazılarında ise yüzde 90'ı bulduğunu'' söyleyen Ayçin, ''2 yıl önce 17 milyon yolcu taşınırken, şimdi 20 milyon yolcu taşıma hedefi var. THY'nin 2 yıl önce 80-90 uçağı varken, bugün 114 uçağı var. 2 yılda birçok merkeze sefer başlatıldı. Kısaca, THY eski THY değil'' diye konuştu.

Ancak personel sayısının bu süreçte değişmediğini ifade eden Ayçin, bu sebeple artan iş yükü ve trafiğin, çalışanlara yansıdığına dikkati çekti.

''THY'DEN AYRILABİLECEK ÇOK İNSAN VAR''

Ayçin, THY'deki büyümeye paralel olarak, ücretin yanında, çalışma şartları, işe giriş ücretleri, uçucuların dinlenme süreleri, sosyal haklar gibi başlıkların da yeniden düzenlenmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Mesela, aynı eğitime ve aynı niteliklere sahip 2 kişiden birisi, bir iş grubunda belli bir ücretle işe başlıyor, diğeri ise onun yüzde 60'ı kadar ücretle. Bu çatışmaya yol açıyor. 'İşe giriş ücretlerini belirleyelim ve herkes bu seviyeden ücretle işe başlasın' diyoruz. 'İl dışına talep olmadan tayin yaptırılmasın' diyoruz. Havacılık, uzmanlaşmanın büyük önem taşıdığı bir sektör. Ama, bir kişiye taşrada 5 ayrı iş yaptırılıyor. Yeni personel almak yerine, eldeki personelden çok yönlü yararlanmayı seçiyorlar. 'Bu risktir, bunu yapmayın' diyoruz. 'Uçucuları uluslararası örgütlerin belirlediği limitler içinde uçurun ve o limitler içinde dinlendirin' diyoruz. Ama 'Hayır. Ben şirketi istediğim gibi yöneteyim. Çalışanların sosyal haklarında, demokratik taleplerinde büyümeye denk değişiklik önerisi getirmeyin' diyorlar. Herkes şunu bilsin; bu toplu iş sözleşmesinin sonucuna göre THY'den ayrılabilecek çok insan var.''

Ayçin, geçmişte THY grevlerinin Bakanlar Kurulu tarafından ertelendiğini anımsatarak, ''Eğer yasaya uygun davranılırsa, grevin ertelenmesi mümkün değil ama siyasi bir erteleme söz konusu olursa, tepkimizi göstereceğiz'' dedi.


ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 16:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?