27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

THY'ye 'Çin işi' uçak

THY: Çin yapımı 70 kişilik jet uçaklardan alabiliriz

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY’nin, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin ziyareti sırasında bu ülkede temaslarda bulunan THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, Çin Devlet Televizyonuna iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendiren bir söyleşi verdi. Karlıtekin, ziyaret sırasında Çin’de iş adamlarıyla bir dizi görüşmeler yaptıklarını ve Çinli uçak yapım şirketlerinden üst düzey yöneticilerle tanıştırıldıklarını belirterek “Çin’in yaptığı yeni uçaklarla ilgili görüşmelerde bulunduk. Bize önerilen uçaklar 60, 70 koltuklu jet uçaklar. Bu konuda yapılan önerileri hem THY’nin iş modeline hem de Türkiye pazarına uygunluğu yönünden değerlendireceğiz. Ziyaretler sırasında en somut bağlantımız bu konu oldu” dedi.

“PİYASA GÜÇLERİ İLE DEVLETİN UYUMLU BİR KARMASI VAR”

CCTV adlı kanaldaki söyleşisinde sunucunun Türk heyetinin ziyaretiyle ilgili sorularını yanıtlayan Karlıtekin, “Cumhurbaşkanımızın 2007’den sonraki bu ilk ziyareti küresel anlamda ekonominin zor zamanlar içinde bulunduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Zor dönemlerde devletin iş toplumuna desteğini göstermesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Kapitalizmin doğasına biraz ters olabilir ama, böyle dönemlerde ekonomik hayatın yeniden güçlendirilmesi için devlet müdahalesi gerekli olabilir. Hem Türkiye hem de Çin,’in piyasa güçleri ile devletin ekonomik hayattaki varlığı yönünden iyi bir karma yapı oluşturduğunu düşünüyorum” dedi.

“BİRBİRİMİZİ KEŞFETMEYE BAŞLADIK, ÇİN BÜYÜK BİR OKYANUS GİBİ”

Her iki ülke arasında hali hazırda kurulmuş bir dizi bağlantı olmasına karşın, bunu yeterli görmediklerini ifade eden Karlıtekin “ Her iki ülke de, iş adamları da yatırımcılar da artık birbirini keşfetmeye başladı. Ancak bu keşfin henüz yeteri kadar olmadığını da vurgulamayım” diye konuştu.
Türkiye’de yabancı sermayeyi daha fazla çekmeye yönelik olarak bir dizi yeni teşvik uygulamaları başlatıldığına dikkat çeken Karlıtekin “ Doğrudan yatırımlar açısından dünyanın bir çok ülkesi için Türkiye cazip bir ülke durumunda. Maalesef henüz Çinli yatırımcıların dikkatini pek fazla çekemedik. Ticarette, turizmde ve yatırımlarda her iki ülkenin de karşılıklı değerlendirilebileceği büyük potansiyeli var” dedi.
Çin pazarı hakkında ne düşünüyorsunuz sorusuna Karlıtekin “ Bana göre Çin pazarı uçsuz bucaksız bir okyanus gibi. Eğer bu okyanusta nasıl yüzeceğini biliyorsanız,ve de bu okyanusu kirletmeden, zarar vermeden bunu yapabiliyorsanız, bu okyanus size sonsuz fırsatlar sunabilir. THY olarak da Türk ulusu olarak da bu büyük okyanusta nasıl yüzeceğimize dair tarihsel değerlerimiz de know-how’ımız da var”karşılığını verdi.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 15:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?