22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Tic-Tak'lar geliyor

2013’te 200 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefini ortaya koyan hükümet, yeni icraat döneminde, bu hedefi gerçekleştirmeye yönelik politikalar arasında “Ticaret Takımları”nı (Tic-Tak’lar) hızla hizmete sokacak.


Dış Ticaret Müsteşarlığı, DEİK, TİM ve TOBB’dan birer temsilci ve bir yerel personelle çalışması planlanan Tic-Tak’lar özellikle pazarı hızlı büyüyen Afrika ve Ortadoğu’da Sudan, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Çin gibi ülkelerle ABD’nin çeşitli eyaletlerinde faaliyet gösterecek. Yeni dönemde, komşu ve çevre ülkelerin yanı sıra, Afrika, Asya Pasifik ve ABD ve Güney Amerika ülkeleriyle ticaret ve yatırım ilişkilerinin artırılması stratejisi izlenecek.

ANKA’nın görüştüğü yetkililer, ihracat artışında “ticaret takımları”nın önemini vurgularken, son yıllarda kaydettiği ihracat patlaması ile tüm dünya pazarlarını etkisi altına alan Çin’in Türkiye’de 40, ABD’de de 200 elemanının bu amaçla görev aldığı, buna karşılık Türkiye’nin Çin’de sadece iki elemanı bulunduğuna dikkat çektiler.

“EKONOMİK İSTİKRAR DIŞ TİCARETİ BÜYÜTTÜ”

Dış ticaret ve cari işlemler açığını aşırı büyütmekte eleştirilen AKP, önceki hükümetleri döneminde uyguladıkları politikalar sonucu “ekonomik istikrar ortamı”nı yakaladıklarını, bu sayede belirsizlikler azalarak uzun vadeli yatırım kararı alınmasının kolaylaştığını, kamu açıklarının azaltılması ve buna bağlı olarak reel faizlerin düşmesinin girişimcilerin kullanabileceği fon miktarını artırdığını, bu sayede artan özel sektör yatırımları ve üretimin beraberinde ihracat ve ithalat artışını getirdiğini savunuyor.

“YÜKSEK CARİ AÇIĞIN SORUMLUSU PAHALI PETROL”

Türkiye’nin hızla büyüyen dış ticaret ve cari işlemler açığının sorumlusu olarak ise petrol fiyatlarındaki pahalanma gösteriliyor. Ham petrolün 2003 yılı başında 23 dolar olan varil fiyatının hızla yükselerek 70 doları geçtiği, bunun da etkisiyle cari işlemler açığının büyüyerek 2006 yılında 32 milyar dolara, açığın GSYİH’ya oranının da yüzde 7,8’e yükseldiğine işaret eden yetkililer, “Eğer enerji fiyatları 2002 yılı düzeyinde kalsa idi cari işlemler açığı 2006 yılında GSYİH’nın yüzde 3,8’i seviyesinde gerçekleşecekti” görüşünde.

“İHRACATTA YAPISAL DÖNÜŞÜM SAĞLADIK”

AKP döneminde ihracat hızla artarken, aynı zamanda yapısal bir dönüşüm de yaşandığı, ihracatta mal bileşeninin değiştiği, tekstil ağırlıklı bir ihracat yapısından motorlu araçlar, beyaz eşya ve elektronik gibi daha yüksek teknoloji gerektiren sektörlerin ağırlık kazandığı bir ihracat yapısına geçildiği ifade ediliyor.

İthalat artışında ise üretim artışına bağlı olarak artan hammadde ve yatırım malı ithalatı ile artan enerji ve hammadde fiyatlarının etkili olduğu belirtiliyor.

60. HÜKÜMETİN İHRACAT STRATEJİSİ

60. hükümetin ihracat stratejisinin temelini “aktif dışa açılma” politikası oluşturacak.

“İhracatta girişimcilik, yenilikçilik ve rekabetçilik”, ithalatta ise “uluslar arası kurallara bağlı ve yerli üreticinin rekabet gücünü artırmasını sağlayacak bir yapı”nın esas alınacağı yeni dış ticaret stratejisinin temel unsurları şöyle:

.Girdi ve finansman maliyetlerinin rakip ülkelerdeki düzeylere indirilmesi için bu maliyetleri yükselten vergi yüklerini asgari düzeye indirecek alternatif politikalar geliştirilecek.

.Kur riskinin finansal araçlar yardımıyla en aza indirilmesi için, ihracatçının kur riskini yönetebilmesini sağlayacak türev piyasalar geliştirilecek.

.Sürdürülebilir ihracat artışı ve rekabet gücünü için ihracata yönelik üretim, sermaye ve bilgi yoğun, yüksek teknoloji ile Ar-Ge ve yenilikçilik kaynaklı verimliliğe dayanan bir yapıya dönüştürülecek.

.Pazarlama süreçleri dünyadaki eğilimler doğrultusunda hedef pazar odaklı geliştirilecek.

.Katma değeri yüksek yeni ürünler ve yenilikçilik ile son teknolojilerin benimsenmesini sağlayacak olan Ar-Ge faaliyetlerine, ileri düzeyde eğitime ve beceriye sahip işgücüne dayalı rekabetçi için markalaşma teşvik edilecek.

.Küresel talebi karşılayacak nitelikte üretim yapılması ve bunun etkin tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle desteklenmesi yoluyla, ülke ve ürün imajının geliştirilmesine çalışılacak.

.Tarımsal ürün kaynaklarının etkin biçimde değerlendirilerek verimlilik artırılacak, üretimde sağlık ve güvenlik kriterlerine uyum sağlanarak etkin bir denetim sistemi oluşturulacak.

.“Üç Deniz Projesi” kapsamında Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi ülkeleri ile serbest ticaret alanı oluşturma yönündeki çalışmalara devam edilecek.

.Eximbank kredi ve sigorta hacmi geliştirilecek.

Hürriyet / ANKA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2007 Pazar 08:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?