23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

TMO'dan çiftçiyi rahatlatacak açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, bu yıl hasat döneminde TMO olarak çiftçinin mağdur olmaması için bütün tedbirleri aldıklarını belirterek, kimsenin elinde malı kalır diye düşünmemesi gerektiğini, kendilerine yönelen tüm ürünü almak için seferber olduklarını dile getirdi.

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, Konya TMO Müdürlüğü'nde düzenlediği toplantıda, Türkiye'de başlanan hasat dönemi ve TMO'nun bu yılki alım politikası ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Hububat hasadının 1 Mayıs 2005 tarihi ile başladığını belirten TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, 1 Haziran'da çıkan hububat kararnamesi ile piyasaya müdahale ettiklerini ifade etti.

Açıkladıkları fiyat üzerinden bugüne kadar günlük 28 bin ton ürün alımı yaptıklarını da söyleyen İsmail Kemaloğlu, "Bugüne kadar toplamda 630 bin ton ürün alımı yaptık. Bu da günde 2 bin kamyon demektir. Bu yıl Çukurova'da güzel ürün vardı. Ancak hasat zamanı yağan yağmurlar nedeniyle ürün kalitesi düştü ve bu da piyasalarda bir krize neden oldu. Biz de TMO olarak piyasalara kendimizi hissettirmek için alım yapmaya başladık" dedi.


KADEMELİ FİYAT ARTIŞI OLACAK


TMO tarafından açıklanan fiyatta kademeli bir artış olacağını da kaydeden Kemaloğlu, "1 Temmuz'dan itibaren açıklanan rakama 5 bin TL, 1 Ağustos'tan itibaren 5 TL daha artış yapacağız. Bu artış kademeli olarak devam edecek. Şu an TMO olarak piyasada yoğun olarak alım içindeyiz. 2005 yılı hububat politikasında diğer yıllara göre önemli değişiklikler oldu. Bu yıl prim sistemi getirdik. TMO olarak biraz daha piyasa fiyatları ile alım yapmaya başladık. Çiftçi kayıt sistemi getirdik ve bu sisteme üye olan çiftçilerden ürün almaya başladık. Ayrıca 30 tonluk limit uygulaması başladı. Ancak bu sistem kooperatif aracılığı ile ürün getirenler için geçerli değil. Ayrıca 30 tonun üzerinde ürünü olanların ürünlerinin alımı 1 Eylül itibari ile başlayacaktır. Bir başka değişiklik ise 2004 yılı Eylül ayından itibaren buğday ithalatı durduruldu ve uzun vadede de ithalat yapılacağını sanmıyorum. TMO olarak, bu sene tarihimizin en az stoku ile hasada giriyoruz. Silolarımızın çoğu boş ve bu siloları doldurmak için son derece istekliyiz" diye konuştu.


Fiyat seyri olarak bu yıl istikrarlı bir seyir izleneceğini de vurgulayan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, "Bu yıl sanayici yurt dışına un, makarna gibi ürünler satmak istiyorsa, piyasaya girecek ve malı üreticiden alacak. Daha sonra bu malın parasını masaya oturarak bizimle anlaşacak. 1 Temmuz'dan itibaren fiyatlara artış bekliyoruz. Sanayicimiz bu yıl piyasaya girmek zorunda. Bekleme içinde olanların aleyhine, elinde mal olanların ise lehine bir seyir izlenecek. Ayrıca çiftçimiz ilan edilen fiyata ilave 30 bin TL prim eklemeyi de unutmasın. Yani açıklanan 355 bin lira gerçekte 385 bin liradır. Bu hasat döneminde TMO olarak çiftçimizi memnun edebilmek adına elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 00:07:48
Güncelleme :1 Temmuz 2005 Cuma 16:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?