22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

TMSF, hisseleri devraldı

TMSF'nin, daha önce el koyduğu Merkez Yayın grubu şirketlerinin hisselerini devraldığı öğrenildi. Fon'un bu adımı, şirketlerle ilgili satış operasyonlarında elini güçlendirmek için attığı belirtildi


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) daha önce el koyarak 'kayyum' atadığı Sabah ve ATV'nin yayıncısı Merkez Yayın Holding'in hisselerini devraldı. Böylece fiilen Turgay Ciner grubuna ait yayın şirketlerinin sahibi durumuna gelmiş oldu.


Sabah ve ATV'nin satışına hazırlanan TMSF'nin hisseleri devralma işlemini yeni Bankalar Yasası'na dayanarak gerçekleştirdiği öğrenildi. TMSF bu girişimle, İdare Mahkemesi'nde dava açan Ciner grubuna karşı elini güçlendirmiş oldu.


TMSF'nin, batık Etibank dolayısıyla alacaklı olduğu Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında, Sabah ve ATV'nin Ciner'e satışını içeren anlaşma, Dinç Bilgin'in, TMSF'ye, "Turgay Ciner'le aramızda gizli ortaklık sözleşmesi var" diyerek başvurması sonucu bozulmuştu.


Gizli anlaşma ortaya çıktı


TMSF, gizli anlaşmanın ortaya çıkması üzerine 1 Nisan 2007'de Ciner ve Bilgin'e ait toplam 63 şirkete el koymuş, Medya grubunun Turgay Ciner'e 433 milyon dolara satışını içeren 3 Haziran 2005 tarihli protokol de iptal edilmişti. Bu adımdan sonraki gelişmeler şöyle oldu:


El koymaya itiraz eden ve Dinç Bilgin'in TMSF'ye sunduğu belgelerin sahte olduğunu iddia eden Turgay Ciner, TMSF işlemine karşı dava açtı. Bu arada TMSF, Dinç Bilgin'den alacaklarını tahsil etmek için yönetimine kayyum atadığı Sabah gazetesi ve ATV'nin satışı için çalışmalara başladı. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa'yı işleterek şirketlerin bütün mali operasyonlarını kontrol altına aldı.


TMSF, el koyma işleminde yargı süreci devam ederken sessiz sedasız yeni bir adım daha attı. Kamuoyuna açıklanmayan bu adım da yeni Bankalar Yasası'nın 134'üncü maddesindeki hükümler işletilerek atıldı.


Bankalar Kanunu'nun 15/7B maddesi TMSF'ye şirketlerin temettü hariç ortaklık haklarını kullanmak için el koyma, yeni kanunun 134'üncü maddesi de gerekli görmesi halinde şirketlerin hisselerine el koyma yetkisi veriyor. TMSF, genellikle içleri boşaltılmış, borçları varlıklarından yüksek şirketlere el koyduğu için, borçları üstlenmemek amacıyla 'hisse devralma' yöntemini şimdiye kadar kullanmadı.
Ancak Merkez Yayın Holding, içi boşaltılmış bir şirket değil. Sabah ve ATV gibi iki önemli şirket içinde bulunuyor. Güçlü varlıkları ve aktifleri olan bir şirket. Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasındaki gizli ortaklık mal kaçırma anlamına da geldiğinden TMSF, ilk defa hisse senetlerine el koyma yolunu seçti.


Merkez Yayın Holding'in ana hissedarı olarak Park Yatırım-Park Enerji görünüyor.


Ciner'in davası


Bu gelişme sonrası Turgay Ciner'in İdare Mahkemesi'ne açtığı iptal davası, kendisi lehine sonuçlansa bile TMSF, Sabah ve ATV ile ilgili işlemlerine devam edebilecek.


Ciner'in yarın karara bağlanması beklenen iptal davası, 'el koyma' işlemine karşı. Yani TMSF'nin hisseleri devralmasına karşı yeni bir dava açması ve kazanması gerekiyor. Dolayısıyla el koyma işlemine karşı davanın Ciner lehine sonuçlanması TMSF işlemlerinin önünü kesmiyor.

134'üncü madde ne diyor?

"Fon, alacağının tahsili bakımından yarar görmesi halinde ve Fon'a borçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın, Fon bankalarının; a) Yönetim ve denetimine sahip olduğu iştiraklerinin, b) Hâkim ortağı olan tüzel kişilerin, c) Gerçek ve tüzel kişi hâkim ortaklarının hâkim ortak olduğu şirketlerin, d) Yukarıda sayılan kişiler adına hareket eden veya onlar hesabına kendi adına para, mal veya hak edinen şirketlerin ortaklarının, bu maddede belirtilen şirketlerde sahip oldukları hisselerinin tamamına ve/veya bir kısmına ilişkin temettü hariç ortaklık hakları ile bu şirketlerin yönetim ve denetimini devralmaya ve şirket ana sözleşmesinde belirlenen yönetim, müdürler ve denetim kurulu üyelerinin sayılarıyla bağlı kalmaksızın ve imtiyazlı hisselere dayanılarak atanıp atanmadıklarına bakılmaksızın görevden almak ve/veya üye sayısını artırmak ve/veya eksiltmek suretiyle bu kurullara üye atamaya yetkilidir."

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 07:30:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?