19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TMSF Çukurova'ya sızdı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu şirketlerine Fon tarafından birer yönetim kurulu üyesi ile iki denetçi atadı.

Fon'dan yapılan yazılı açıklamada, Çukurova Grubu ile Çağlar Grubu arasında İnterbank'ın satışına yönelik olarak yapılan yazılı anlaşmalar uyarınca, Çukurova Grubu şirketlerinin İnterbank'a olan borçlarının bir kısmının bankanın Çağlar Grubu'na devrinden önceki yönetim tarafından Çağlar Grubu firmalarına tahsis edilen krediler ile kapatıldığı ve bu kredilerin muhtelif firmalar arasında dolaştırılarak ödenemez hale getirildiğinin tespit edildiği belirtildi.

İnterbank'ın TMSF'ye devredildiği 7 Ocak 1999 tarihine kadar ödenmeyen bu borçların, daha sonraki süreçte de ödenmemesi üzerine, İnterbank kaynağını doğrudan veya dolaylı olarak edinen Çukurova Grubu şirketleri hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması kararının alındığı belirtilen açıklamada, "Çukurova Grubu ile Fon arasında imzalanan sözleşmelerde Çukurova Grubu'na ait ek bir borcun ortaya çıkması halinde, bu borç tutarının Fon'un yazılı bildirimini müteakip en geç iki ay içinde grup tarafından ödeneceği taahhüt edilmiştir. Söz konusu sözleşmelere dayanarak gruba gerekli bildirimde bulunulmuş, ancak, belirtilen süre içerisinde herhangi bir ödeme gerçekleşmediği gibi, sözleşme koşullarına aykırı girişimlerin olduğu anlaşılmıştır." denildi.

İnterbank'ın Çukurova Grubu'ndan Cavit Çağlar'a satışı sırasında açılan kredileri mercek altına alan TMSF, bu dönemde kullandırılan 250 milyon dolarlık kredide usulsüzlük yapıldığını tespit etmişti. Bankanın satışı sırasında "back to back" olarak tabir edilen (yasadışı yollardan karşılıklı kredi kullandırma) işleminin gerçekleştiğini belgeleyen TMSF, birikmiş faiziyle birlikte 530 milyon dolara ulaşan borçlar konusunda Çukurova Grubu ile masaya oturmuş; ancak anlaşma sağlayamamıştı.

Çukurova Holding'e Interbank'tan doğan borcun ödenmesi veya buna dönük adımların atılması için 60 günlük süre tanıyan Fon yönetimi, sürenin dolmasına müteakip Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Holding'e ait 41 şirketin yönetimine kararlarda veto hakkı bulunan üç yönetici atadı. Grubun amiral gemisi konumundaki Çukurova Holding ve BMC'yi kapsayan bu operasyona Türkiye'nin en değerli şirketi olan Turkcell dâhil edilmedi.

TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve iki denetçiden oluşan fon yöneticilerinin bugün göreve başlaması bekleniyor. 2002 yılında Pamukbank'a el koyulmasıyla zor duruma düşen Çukurova Grubu'nun patronu, iki yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından 2004 yılında TMSF ile masaya oturmuştu. 2,5 milyar dolara yaklaşan borçlarını 15 yılda 6,2 milyar dolar olarak ödemeyi taahhüt eden Karamehmet, iki yıl gibi kısa bir zaman dilimi içinde tüm borçlarını ödemeyi başarmıştı.

Böylece TMSF ile hesap kapatan Karamehmet'in Fon'la ilişkisi buna rağmen bitmedi. TMSF geçen mayısta bu kez, İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'dan olan alacaklarına karşılık, Karamehmet'in sahibi olduğu Show TV'nin yüzde 17,07'sine el koydu.

Kasap Sokak'tan çıkan ilginç ilişkiler

Dünyanın en zengin işadamları arasında gösterilen Mehmet Emin Karamehmet ile TMSF'nin yolları şimdilerde Interbank yüzünden bir kere daha kesişti.

Çağlar Grubu'nu borçlarını ödemeye ikna etmeye çalışan Fon yönetimi, yaptığı incelemeler sonunda Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu İnterbank'ın satışı sırasında bir dizi ilginç olay yaşandığını belgeledi.

Buna göre banka, Cavit Çağlar'ın kurdurduğu şirketlere 250 milyon dolar kredi kullandırdı. Çağlar'ın çaycı, odacı, şoför gibi malvarlığı bulunmayan kişilere kurdurduğu bu şirketler, İnterbank Genel Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki genel müdürlük binasının hemen arkasındaki Kasap Sokak'ta bulunuyordu.

Bu, İnterbank'tan Çağlar'ın paravan şirketlerine açılan kredi operasyonunun ilk ayağıydı. İkinci ayakta, 250 milyon dolarlık kredinin tamamı el altından Çukurova Grubu'na aktarıldı. Hemen ardından da Karamehmet, Interbank'ı Çağlar'a sattı. Böylece, para Karamehmet'e giderken 250 milyon dolarlık borç resmen Cavit Çağlar'da kaldı.

TMSF, söz konusu paranın usulsüz yöntemlerle Çukurova'ya aktarıldığını iddia edip, bu parayı 12 yıllık yasal faiziyle birlikte 530 milyon dolar olarak Karamehmet'ten istiyor.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, daha önce yaptığı açıklamada bu olaya büyük önem verdiklerini belirtmiş, "Çukurova Grubu İnterbank konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmezse, hukuki anlamda gerekeni yapacağız." demişti.

...
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 10:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?