24
Nisan
2024
Çarşamba
EKONOMİ

TMSF raf temizledi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, batık bankaların TMSF’ye faturasının 30 milyar dolar olduğunu, geçen sürede ekonomiye yarattığı toplam maliyetin ise yaklaşık 65 milyar dolar olarak hesaplandığını söyledi.

Ertürk, geçen sürede batık bankalarla ilgili olarak, 12 milyar 618 milyon doları bankaların hâkim ortaklarından olmak üzere 18 milyar 494 milyon dolarlık bir borç tahsilatı yapıldığını, TMSF’nin 2009-2018 dönemi için borç tahsilat beklentisinin de 3 milyar 336 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Ertürk gerçekleşen ve gerçekleşmesi beklenen tahsilat toplamının 22 milyar dolar olacağını ve bu rakamın da batık toplamının yüzde 84’ü gibi oldukça yüksek bir orana geldiğini kaydetti.

31 Ocak’ta süresi doluyor
TMSF tarafından iki yıllık bir çalışma ile hazırlanan ve 1994- 2003 yılları kapsayan ‘Raf Temizliği’ başlıklı kitap ve web sitesi projesinin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda Başkan Ertürk aynı zamanda 31 Ocak 2010’da görev süresi dolması öncesinde geçen 6 yıllık döneme ilişkin ‘hesap verip’ dönemin bilançosunu çıkarttı.

Ertürk, “Uluslararası kriterlerle bakıldığında 18.5 milyar dolarlık borç tahsilatı oldukça yüksek bir rakam. Bu sürede iyi bir iş yaptığımızı ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

10 binlerce davamız var
TMSF’nin yaptığı her işlemin yargı denetiminden geçtiğini, ayrıca idari denetime de işlemlerin açık olduğunu hatırlatan Ertürk “ TMSF şu anda yargıda açılmış 10 binlerce dava ile uğraşıyor aynı zamanda. Biz yargı denetiminden geçmekten dolayı mutluyuz. İdari denetim ise bir anlamda hukuki işlemlerimizin test aracı olarak işlev görüyor. Örneğin Toprak Grubu’nun bütün ihaleleri yargıda. Bu sürede lehimize çıkan kararlar da var. Borçlular bizi yıldırmak ve moralimizi bozmak ve görevimizi yapmamızı engellemek için savcılığa sürekli suç duyurusunda bulunuyorlar” diye konuştu. Ahmet Ertürk, TMSF’nin sadece borç tahsilatı ile uğraşmadığını aynı zamanda borçlu banka sahipleri ve üst yöneticilerine karşı şahsi iflas ve ceza davalarının da takibini yaptığını ekledi.

İmar Bankası tarihe geçti
Hâkim ortakların istismarına konu olmayan sadece likidite sıkışması nedeniyle zor duruma düşen bankalar ile doğrudan kaynak aktarımı ve istismara dayalı bankacılık yapan bankaları birbirinden ayırmak gerektiğini belirten Ertürk şöyle devam etti: “2002-2003 döneminde Pamukbank ve İmar Bankası’nın zor duruma düşerek TMSF tarafından yönetimine el konması dönemin en büyük operasyonu oldu. Çünkü her iki bankanın toplam bilanço büyüklüğü, zararı ve kamuya yarattığı yük TMSF’nin el koyduğu diğer bankaların toplamıyla eş değerdi. Özellikle İmar Bankası tarihe olumsuz anlamda geçmeyi tam anlamıyla hak eden bir bankaydı”.

Kayıt dışı 6 milyar dolar
Toplantıda İmar Bankası ile ayrıntılar da veren Ahmet Ertürk, bu konuda şunları söyledi: “Resmi kayıtlardaki bilgiler İmar Bankası’nın toplam mevduatını 600 milyon dolar olarak gösteriyordu. Bu nedenle biz de bu mevduatların hemen ödenmesine karar verdik. Ancak mevduat sahipleri hesap cüzdanlarını ibraz etmeye başlayınca mevduat toplamının nerdeyse 10 katı daha fazla olduğu gibi bir gerçekle yüz yüze kaldık. Önce hiç kimse inanamadı, bu kadar büyük bir hacim nasıl gözden kaçırılabilir ve kayıt dışı olarak nasıl yönetilir diye. Bu tam bir sihirbazlık işiydi.

Böylece de 6 milyar dolar gibi çok yüksek bir kayıt dışı hacim oluşturulmuş. İmar’ın bu kayıt dışı konumuna karşı yürütülen çabalar bugünkü TMSF yapısını oluşturan 5120 sayılı kanunun da ana kaynağı oldu.”

Uzan operasyonu önemli
Ertürk, Uzan operasyonunun kamuoyunun TMSF’yi tanımasında önemli bir işlev gördüğünü hatırlatarak şöyle dedi: “Uzan operasyonu şu açıdan önemli oldu ki TMSF’nin en küçük alacağı bile unutulmaya terk etmeyeceğini ve bu konuda yasanın verdiği yetkileri sonuna kadar kullanacağını kamuoyuna göstermiş olduk. Uzan şirketlerine yönelik çok dikkatli bir müdahale planı ortaya koyduk. Medya ve iletişim grubu şirketleri yönetim değişikliği şirketlerinden etkilenebilirlerdi. Bu şirketleri devam eden ve yaşayan ürünler haline getirdik. Bu sayede Telsim 5.5 milyona düşen abone sayısını 10 milyona çıkarmayı başardı. Telsim’in KDV dahil yaklaşık 5 milyar dolara satılmasıyla Türkiye özelleştirmeler de dahil en büyük nakdi ve peşin yabancı sermaye girişine tanık oldu.”
TMSF’nin en fazla eleştiri aldığı ve sıkıntılı olduğu varlıklarının medya ile ilgili olduğunun altını çizen Ertürk “ Çünkü buradaki varlıklarımız çok kolayca artıya ve eksiye dönüşebilirdi ve aynı zamanda da kamuoyunu etkileme gücüne sahiptiler. Bu nedenle medyada olmak bizim de çok hoşlandığımız ve mutlu olduğumuz bir şey değildi” diye konuştu.

Ne yapacağım bilmiyorum
Toplantıda soruları da yanıtlayan Ertürk, toplantının zamanlaması ve görev süresiyle ilgili bir soruya karşılık olarak, “Altı yıllık görev sürem 31 Ocak 2010 tarihi itibarıyla bitiyor. Yasal düzenleme ikinci kez atamayı imkânsız kılıyor, dolayısıyla yeni bir yasal değişiklik olmazsa göreve devam etmem mümkün değil. Bir anlamda bu toplantı geçen altı yıllık dönemine yönelik kamuoyuna bir hesap verme olarak da düşünülebilir. Biz iyi iş yaptığımız ve başarılı olduğumuz kanısındayız. Bu algının kamuoyu tarafından da paylaşıldığına ve paylaşılacağına inanıyoruz. TMSF Başkanlığım bittikten sonra ne yapacağım konusunda ise doğrusu ben de bu sorunun cevabını bilmiyorum” karşılığını verdi. (Radikal)

50 bin evrak inceleyip ‘Raf temizliği’ yaptı
‘Raf Temizliği’ isimli kitap projesi hakkında bilgi veren proje lideri ve aynı zamanda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Daire Başkanı Ahmet Mutlu, söz konusu kitap projesinin yaklaşık 50 bin sayfa evrak ve toplam 7 bin doküman ile çok sayıda denetim ve teftiş raporu incelenerek hazırlandığını söyledi.

19 kitap hazırlandı
Bu proje çerçevesinde ayrıca TMSF bünyesinde fona devredilen bankaların her biri için çözümleme süreçlerinin bütün etaplarını kronolojik olarak gösteren, elektronik ortamda, güncellenmeye ve raporlamaya elverişli bir Fon Bankaları Çözümleme Bilgi Takip Seti oluşturuldu. Bu arada Fona devredilen her bir bankanın bütün çözümleme süreçlerini kapsayan 19 adet kitap kamuoyuna sunuldu.

435 bin TL harcandı
Batık bankaların fona devir hikâyesini ve fonun banka çözümleme deneyimi toplu olarak inceleyen ve sürecin bütününe yönelik rakamsal değerlendirme ve analizlerin yer aldığı ‘TMSF Çözümleme Deneyimi’ başlıklı 20. kitap ise hazırlık aşamasında bulunuyor. Ahmet Mutlu, Raf Temizliği Projesi kapsamındaki kitapların e-book olarak www.raftemizligi.com adresinde de yer alacağını belirtti. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ise ‘Raf Temizliği projesinin toplam maliyetinin ise 435 bin TL olduğunu açıkladı.

25 bankaya el konuldu
Raf Temizliği projesi, 1994-2003 yılları arasında ilgili otoriteler tarafından bankacılık lisansları iptal edilerek iflas yoluyla tasfiyeleri için TMSF’ye devredilen beş banka (TYT Bank, İmpex Bank, Marmara Bank, Kıbrıs Kredi Bankası İstanbul Şubesi, İmar Bankası) ile devir, satış, birleştirme ve iradi tasfiye yollarıyla çözümlenmeleri için fona devredilen toplam 20 bankayı (Bank Ekspres, İnterbank, Egebank, Sümerbank, Yurtbank, Esbank, Yaşarbank, Bank Kapital, Etibank, Demirbank, Ulusal Bank, İktisat Bankası, Sitebank, Kentbank, Bayındır Bank, Tarişbank, EGS Bank Toprakbank, Pamukbank, Türk Ticaret Bankası) kapsıyor.
 

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 00:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?