25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tofaş'ta hedef 5 milyar ciro

Tofaş CEO'su Ali Pandır, cirolarının yıl sonunda yüzde 5 artışla 5 milyar liraya ulaşacağını söyledi. Fabrika ihracatta da 2.5 milyar dolara ulaşacak

 

Koç Holding ve İtalyan Fiat’ın iştiraki olan Tofaş Otomobil Fabrikası’nın CEO’su Ali Pandır, şirketin satışlarının bu yıl sonunda yaklaşık yüzde 5 artışla 5 milyar lira civarına ulaşacağını söyledi. Pandır, 2010’da ise özellikle ikinci yarıdan sonra pazarda beklenen hareketle yüzde yaklaşık 10 artış beklediklerini belirtti.

Pandır, “2010’da satışlar adetsel olarak yüzde 5-6, ciro olarak da yüzde 10 civarında artar. Buna göre kârlılıkta bir miktar artış mutlaka beklemek lazım” dedi ve ekledi: “İhracat geçen sene 2.5 milyar dolardı, bu sene de aynı seviye korunur ya da çok az artış olur. 2008’de 197 bin adet ihracat yaptık. 2009’da 180 bin civarında olur. 2010’da ise 200 bin adet ya da bir miktar üstü yakalanabilir.”

Tofaş’ın yurtiçi satışları bu yılın ilk dokuz ayı itibarıyla yüzde 30.08 artışla 1.45 milyar lira, yurtdışı satışları ise yüzde 20.45 gerileyerek 2.12 milyar lira oldu. Aynı dönemde Tofaş’ın toplam satış gelirleri ise yüzde 6.18 gerileyerek 3.65 milyar lira olarak gerçekleşti. Tofaş’ın dokuz aylık net kârı ise, bir önceki yıla göre yüzde 35.7 artarak 227.15 milyon liraya yükseldi. İhracatta devamlı yeni pazar arayışında olduklarını ifade eden Pandır, krizde küçük adetli pazarlara öncelik verdiklerini ve Kuzey Afrika’ya çok fazla olmasa da birkaç bin adetlik satış gerçekleştirdiklerini söyledi.

Doblo ABD’ye gidebilir
Bu sene içinde ağırlıklı olarak yeni Doblo’ya olmak üzere 300 milyon avroya yakın yatırım yaptıklarını belirten Pandır, 2010’da ise 130 milyon avro civarında yeni yatırım planladıklarını söyledi. Altyapı yatırımlarını kriz nedeniyle kıstıklarını ifade eden Pandır, ertelenen bu yatırımların da 2010’da devam edeceğini belirtti. Fiat Doblo’nun yeni modelinin Şubat 2010’a doğru Avrupa pazarına kademeli olarak satışa sunulacağı daha önce açıklanmıştı. Yeni bir platform üzerine geliştirilen yeni Fiat Doblo’nun fikri mülkiyet hakları da Tofaş’a ait. Yeni Fiat Doblo yılda 120 binden fazla üretilerek 50’den fazla ülkeye ihraç edilecek. Tofaş ayrıca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Yeni Doblo’nun ABD’ye ihracatı için ABD normlarına uyum sürecine dair fizibilite çalışmalarına başlandığını, fizibilite çalışmaları sonunda uygun sonuçların elde edilmesi halinde ihracatın değerlendirileceğini belirtti.

‘Kampanya yarışı yavaşlayacak’
Pandır, süren kampanyaların etkisiyle sektörde kâr marjlarının erozyona uğradığını söyledi. Kampanya yarışının yavaşlayacağını tahmin ettiğini kaydeden Pandır, “Çünkü bu şekilde karşılıklı pinpon gibi sürekli artarak giden kampanya ve iskontolar herkese çok zararlı. Herhalde biri durduğu zaman diğerleri de duracak” dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 15:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?