22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Tokat maden zengini

Tokat'ta, birçok maden yatağı bulunduğu ve yeraltı kaynakları zengini olduğu kaydedildi.

Dünya mermer rezervlerinin yüzde 40 Türkiye'de bulunurken, bu rezervin yüzde 20'sinin Tokat'ta olduğu biliniyor. Zengin yeraltı kaynakları bulunan Tokat'ta madenlerin gün ışığına çıkartılmasını beklerken, son çıkan maden çıkarma yasası ile üretimde özel girişimcilerin önünü açtı. Bu durum, zengin yataklara sahip olan Tokat'ta yatırım yapılabilecek birçok maden çeşidinin, girişimciler tarafından işlenmesi konusunu gündeme getirdi. Vali Dr. Recai Akyel, yeraltı madeni zengini Tokat'a yatırımcıları beklediklerini ifade ederek, her türlü desteğin sağlanacağını kaydetti.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılan saha araştırmasının sonuçlarına göre Tokat'ın yeraltı zenginlikleri şu şekilde: “Mermer: Türkiye'de yaklaşık 5 milyar 100 milyon metreküp olan mermer rezervinin 673 Milyon metreküpünün merkez, Zile, Reşadiye, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde olduğu MTA tarafından 1985 yılında yapılan saha çalışmaları neticesinde tespit edildi. Tokat Valiliği’nce 2004 yılında oluşturulan komisyonca, mahallinde yapılan etütlerde daha önce MTA araştırma raporunda yer alan sahalar dışında bazı mermer sahalarının söz konusu raporda yer almadığı görülmüş ve bu sahalarla birlikte, traverten, oniks (yeşil), bej, diyabaz, beyaz, serpantin ve bazalt çeşitlerini oluşturan toplam mermer rezervinin yaklaşık 1 milyar 200 milyon metreküp olduğu ve bunun Türkiye mermer rezervinin yüzde 20'si civarında olduğu anlaşılmıştır.

Antimuan: Turhal ilçesi Çamlıdere mevkisinde 437 bin 680 ton rezerv belirlenmiştir. Krom: Artova, Yeşilyurt ve Sulusaray ilçelerinde 265 bin ton rezerv belirlenmiştir. Bentonit: Niksar, Turhal ve Reşadiye ilçelerinde 201 milyon 569 bin 913 ton rezerv belirlenmiştir. Kömür (Linyit): Artova, Turhal ve Zile ilçelerinde 1 milyon 147 bin 262 ton rezerv belirlenmiştir. Kireç Taşı: Merkez ilçede 50 milyon ton rezerv belirlenmiştir. Asbest: Tokat Merkez (Çamlıbel - Dodurga) 500 bin ton rezerv belirlenmiştir. Bakır: Niksar (Eryaba) ve merkez (Bula) ilçelerinde bulunmaktadır. Kuvartz (Cam hammaddesi): Almus ilçesinde bulunmaktadır. Çimento: Niksar (Kümbetli), Artova ve Almus (Kınık) ilçelerinde bulunmaktadır. Demir- Demiroksit: Artova (Karadut), Almus (Kınık) ilçelerinde bulunmaktadır. Manganez: Merkez ve Turhal ilçelerinde bulunmaktadır. Grafit: Almus ilçesinde bulunmaktadır. Kaplıca Suları: Sulusaray ilçemizde 31 Lt/sn debi kapasitesinde 32-44 derece arasında, Reşadiye ilçesinde 30 Lt/sn debi kapasitesinde 46 derece sıcaklıkta kaplıca suları mevcuttur. Memba Suyu: Niksar ilçesi Ayvaz mevkiinde 1.2 Lt/sn debi kapasitesinde 26 derece sıcaklıkta ve 1.5 Lt/sn debi kapasitesinde 27 derece sıcaklıkta iki farklı memba suyu bulunmaktadır. Maden Suları: Merkezde (Beşören) 0,036 Lt/sn debili, Almus ilçesinde (Çiçekderesi) 0,053 Lt/sn debili, Almus ilçesinde (Sarılık) 0.05 Lt/sn debili maden suları bulunmaktadır. İçmeceler: Turhal ilçesinde (Kat) 0,048 Lt/sn debili içmece bulunmaktadır.”

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 18:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?