28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

TOKİ yolsuzluğu TBMM kürsüsünde ortaya çıktı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İzmir ihalesinde evrakta sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı. 

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen TOKİ tarafından yapılacak veya yaptırılacak her türlü inşaatla ilgili harçların, tarifelerin en az tutarı üzerinden alınmasını öngören kanun teklifi görüşmeleri, "ihale yolsuzluğu" itirafına sahne oldu. DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, TOKİ'nin İzmir ihalesinin sahtecilik yapıldığını öne sürdü. 

Sahtecilik yapan şirketi kürsüden açıklayan Kandoğan, "Evrakta sahtecilik yapan Gürtaş-Ekşioğlu ortak gurubudur" dedi. Olayın ortaya çıkmasının ardından yapılan ikinci ihaleyi Ekşioğlu gurubunun aldığına işaret eden Kandoğan, "Nasıl oluyor da evrakta sahtecilik yapan bir gurubun ortağı ikinci kez açılan ihaleyi alıyor" diye sordu. 

Kandoğan, Kocaeli Valisi'nin bindiği Mercedes marka aracın müteahhitler tarafından verildiğini anımsatarak, "İhaleyi alan müteahhitten sıfır kilometre araç alıyorsunuz. İzmir’de bir ihale yaptınız. Sahte evrak düzenlendiği anlaşınca iptal ettiniz. Ama müteahhit inşaata devam etti. Nasıl devam ediyor? 4 müteahhide davetiye çıkardınız. Sahte evraktan dolayı iptal ettiğiniz ihalede müteahhit inşaata devam ediyor" diye konuştu.

Açılış parası firmadan 

Kandoğan, TOKİ’nin Ankara’da düzenlediği bir açılış töreni için harcadığı 230 bin YTL'yi de konutları yapan müteahhit firmadan aldığını öne sürdü. Kandoğan, "Başbakan ve bakanları da çağırdığınız, şova dönüştürdüğünüz açılışları, müteahhitlerden aldığınız parayla niye yapıyorsunuz?" diye sordu.

Çelik doğruladı 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "İzmir’de sözünü ettiğiniz ihale doğrudur. Sahte evrak düzenlediği için ihale iptal edildi. 3 trilyon liralık (3 milyon YTL) teminatı yakıldı. Ama ikinci ihaleyi ilk alan kişi değil başka firma aldı" diyerek olayı doğruladı. Kandoğan'ın, ikinci ihaleyi yolsuzluk yapan grubun ortağının aldığı yolundaki iddiasını sürdürmesi üzerine Çelik, "Yanlış hesap İzmir’den değil. Bağdat’tan da döner" dedi. 

Çelik, Mercedes araç tahsisinin ihale şartnamesinden kaynaklandığını belirterek, "Siz ihaleye çıktığınız zaman birisi 'araç veriyorum' dedi diye ona ihale verilmiyor. Şartnameye koyduğunuz zaman uygulama bu şekildedir" diye konuştu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 10:07:45
Güncelleme :28 Nisan 2006 Cuma 10:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?