18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Toprak`a zararı gizlemeden suç duyurusu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2001 yılında el konulan Toprakbank`ın 2000 yılının ilk altı aylık dönem bilançosunda zarar olmasına rağmen kar açıkladığı için, Halis Toprak ile dönemin yönetim kurulu üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı.

SPK, Toprakbank`ın 31 Aralık 1999, 30 Haziran 2000, 31 Aralık 2000 ve 30 Haziran 2001 tarihli kamuya açıklanmış mali tablolarıyla ilgili olarak incelemede bulundu. 30 Haziran 2000 tarihli mali tablo ve dipnotlarında ve bağımsız denetçi görüşünde Banka`nın karşılık ayırma konusundaki eksikliklerine ilişkin herhangi bir bilginin yer almadığı belirlendi.

Kamuya açıklanan mali tabloyu okuyan yatırımcının bu mali tabloda ve ilgili dipnotlarda yer alan bilgilerin Banka`nın durumunu yansıttığını varsayacağını bildiren Kurul, Toprakbank`ın kullandırdığı kredilere ilişkin olarak yapılan tespitlerden 1 Ocak-30 Haziran 2000 dönemine ilişkir kar/zarar tablosunda kamuya açıklanan kar rakamının zarar olarak açıklaması gerektiğinin anlaşıldığını belirtti.

SPK, Banka yönetiminin, mali tabloların gerçeği yansıtmamasında en önemli etken olan ``donuklaştığı tespit edilen kredilerin `takipteki alacaklar` hesabına aktarılarak karşılık ayrılması ve bu kredilere yürütülen faiz ve gelir reeskontlarının tahsil edilmemesi nedeniyle silinmesi`` konusunda uyarıldığını anımsattı.

Kurul, daha sonra düzenlenen 30 Haziran 2000 tarihli mali tablolarda Banka`nın sermaye piyasası aracı olan ve Borsa`da işlem gören hisselerin değerini etkileyebilecek yanlış bilgiyi bilerek ve isteyerek açıklamaları nedeniyle, yanlış kar rakamının açıklandığı 25 Ağustos 2000`de Banka`nın yönetim kurulu üyeleri olan Halis Toprak, Yeşim Toprak, Yıldırım Aktürk, Turgut Tavşanoğlu ve Yönetim kurulu üyesi ve Genel Müdür Nejat Zafer Ataman hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

ANKA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 22:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?